„Oni mají pocit, že by šíře diagnóz měla být větší, i řekněme směrem k prostatám, lymfomům a jiným onemocněním, tam my zatím nejsme ochotni vyjít vstříc," říká na adresu protonového centra ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Tomáš Cikrt

Kabátek navrhne správní radě vstřícný krok vůči protonovému centru

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by podle ředitele Zdeňka Kabátka mohla učinit vstřícný krok vůči pražskému protonovému centru při vyjednávání o řádné smlouvě. Ředitel ČTK řekl, že navrhne správní radě 22. června, aby VZP netrvala na ročním limitu 50 milionů korun na ozařování protony. Pokud to radní schválí, mohla by VZP ročně zaplatit i víc, nesměl by se ale rozšiřovat počet diagnóz a zůstala by i podmínka, že pacienta musí k ozařování doporučit tým některého ze 13 komplexních onkologických center. 

 

„V návrhu řádné smlouvy bylo dogma stropu a dogma indikací. Pokud, a teď mluvím za sebe, nikoli za správní radu, protože ta ještě nezasedala, budou velmi precizně definovány principy indikací a výčet diagnóz, tak jsme připraveni nebýt tak tvrdí při vyžadování toho stropu,“ řekl Kabátek.

Vychází z toho, že když budou k léčbě doporučovat komplexní onkologická centra v přesně vymezených diagnózách, nehrozí, že náklady dosáhnou částek, které by VZP nemohla dopředu předvídat.

VZP jediná ze sedmi zdravotních pojišťoven řádnou smlouvu s pražským protonovým centrem nemá. I bez ní hradí ozařování protony každému svému pojištěnci s doporučením komplexního onkologického centra. Od roku 2013 přijala 91 žádostí o léčbu, z nich 77 schválila. Třetina pacientů se léčila v protonovém centru v Mnichově, dvě třetiny v Praze.

Kabátek dodal, že v poslední době měl se zástupci protonového centra zhruba tři jednání, na nich vždy opakoval snahu dojít k závěru sporu. „Oni mají pocit, že by šíře diagnóz měla být větší, i řekněme směrem k prostatám, lymfomům a jiným onemocněním, tam my zatím nejsme ochotni vyjít vstříc,“ poznamenal. Problém byl podle něj i se stanovením cen, VZP v tuto chvíli nemá ještě od protonového centra kompletní cenovou nabídku.

Kabátek neočekává, že správní rada 22. června řekne, jaká smlouva se s protonovým centrem uzavře, může podle něj ale upřesnit parametry dalšího jednání s tím, že do konce léta by mělo být jasno. „Já jsem přesvědčen, že kolegové ze správní rady, aniž bych si jakkoli dělal mandát mluvit za ně, se snaží také spor posunout dopředu,“ dodal.

Smlouvu o smlouvě budoucí na miliardu korun ročně od VZP po dobu 15 let uzavřel v roce 2006 s pražským protonovým centrem nucený správce, VZP ji neuznává. Rozhodčí soud při Agrární a hospodářské komoře ji označil za neplatnou. Obecné soudy, které se kauzou dál zabývají, zatím nerozhodly.
-čtk-