Německá vláda pacientům nadělila od ledna 2015 elektronické zdravotní karty, které nahradily dosavadní průkazky zdravotních pojišťoven. Od poloviny roku 2016 budou muset lékaři vést zdravotnickou dokumentaci elektronicky. Od roku 2018 už zdravotní pojišťovny proplatí lékařské ošetření pouze v případě, když bude zaznamenané v elektronickém systému. Foto: Koláž ZD

Nový zákon o eHealth: Cukr a bič pro německé lékaře?

Německá vláda chce finančními bonusy motivovat lékaře, aby používali služby elektronického zdravotnictví. Zákon o bezpečném využití digitální komunikace ve zdravotnictví (tzv. zákon o eHealth) přichází po letech, kdy se kolem digitalizace německého zdravotnictví příliš mnoho nedělo. Nyní návrh zákona míří do parlamentu.

 

„Hádali jsme se již příliš dlouho. Nyní se konečně vše dělá pro dobro pacienta a snadné využití zdravotní karty. Díky konkrétním lhůtám, odměnám i sankcím chceme celý proces zavádění digitalizace co nejvíce urychlit,“ prohlásil ministr zdravotnictví Herrmann Gröhe při představování zákona novinářům.

Více povinností pro lékaře

Německá vláda chce zákon marketingově „prodat“ hlavně zdůrazňováním výhod, které přinese pacientům. Hlavní práci ale odvedou němečtí lékaři. Pokud zákon projde, budou muset od 1. července 2016 synchronizovat údaje pacientů z jejich zdravotních karet s daty od zdravotních pojišťoven. Když to lékaři udělají, dostanou speciální odměny. V opačném případě je čeká finanční postih. Stejná věc platí také pro pojišťovny a profesní organizace. Pokud nedodrží lhůty, zkrátí jim stát rozpočet.

Lékaři dostanou v letech 2016 a 2017 za každé vydání elektronické lékařské zprávy 55 centů. Nemocnice si dokonce za každou elektronicky zaslanou propouštěcí zprávu „vydělají“ 1 euro. Od roku 2018 už zdravotní pojišťovny proplatí lékařské ošetření pouze v případě, když bude zaznamenané v elektronickém systému.

Nový systém bude podporovat a oceňovat i využívání videokonzílií pro konzultace případů mezi lékaři, kteří pracují v různých částech Německa. Na konkrétních finančních odměnách se ale ještě bude muset domluvit zdravotní pojišťovny se Spolkovou lékařskou komorou.

Výhody pro německé pacienty

Pacienti by díky zákonu mohli ve větší míře využívat již existující elektronické zdravotní karty. Ty od ledna 2015 nahradily dosavadní karty zdravotních pojišťoven. V praxi to bude znamenat, že například po nehodě může lékař ihned zjistit ze zdravotnické karty všechna data nutná k ošetření pacienta.

Další výhodou pro pacienta je přístup k přehledu léků, které v minulosti užíval. Pokud pacient bude brát ve stejnou dobu tři různé léky, vystaví mu lékaři od října 2016 i papírový medikační plán. Ten bude na zdravotní kartě zároveň elektronicky zaznamenán, aby ho mohli využít další lékaři. Tím by se měla snížit hrozba nežádoucích kombinací předepisovaných léků a vedlejších účinků.

Ochrana osobních dat pacientů

Zákon pamatuje na co nejpřísnější ochranu dat – údaje o pacientovi bude moci z karty „stáhnout“ pouze lékař s oficiálním průkazem.

Pacient ale může sám rozhodnout, zda údaje poskytne i jinému lékaři pro zjištění tzv. druhého odborného názoru. Současně může své citlivé údaje použít i při dalších vyšetřeních. Mezi ně patří také rehabilitace nebo nutriční poradenství.

Toho se obává Spolková lékařská komora, protože přístup k datům tak mohou získat nejen lékaři, ale i maséři nebo dietní specialisté. „Pokud by zákon umožnil přístup k údajům pacienta i pro nelékaře, muselo by se využití dat z pacientské karty zabezpečit speciálním PINem právě pro takovéto zdravotnické pracovníky,“ požaduje předseda výboru pro telemedicínu Franz-Joseph Bartmann. Lékařské komoře se také nelíbí, že zákon nepočítá s ověřením digitálního podpisu na lékařských zprávách.

Ochrana dat pacientů je základním předpokladem pro úspěch celého zákona, což si německé ministerstvo zdravotnictví dobře uvědomuje. Proto se na přípravě zákona podílely Spolkový úřad pro ochranu dat a svobodu informací a Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky. Zákon počítá i s tím, že po uvedení do praxe budou nadále kontrolovány všechny bezpečnostní aspekty spojené s užíváním zdravotních karet pacientů.

Kritika ze všech stran

Kromě toho, že si lékaři pochvalují, že vláda konečně zavádí jednotný systém pro propojení všech již existujících databází v německém zdravotnictví, objevila se rovněž celá řada kritických připomínek.

Šéf sdružení lékařů Andreas Gassen upozorňuje, že lékaři nedostanou pouze bonusy, ale paradoxně budou sami financovat online aktualizaci dat pojištěnců. Podle Gassena to není úkolem lékařů, ale zdravotních pojišťoven. Varuje i před postihem lékařů za případná zpoždění způsobená technickými problémy.

Německá lékárnická komora si zase stěžuje, že přišla zkrátka při rozdávání budoucích odměn za „proaktivní“ přístup. Pracovníci lékáren sice budou moci medikační plány doplňovat, ale nikdo jim za to nic nedá. Jejich předseda Friedemann Schmidt však neztráci optimismus: „Předpokládáme, že za medikační plán budeme také zodpovědní, proto věřím, že se nám ještě podaří konkrétní odměny prosadit.“

Pro šéfa zdravotní pojišťovny AOK Jürgena Graalmanna je nepochopitelné, proč by lékaři měli dostávat další peníze za to, že odešlou e-mail – zvláště když sami vznik zákona dlouho brzdili.

Přísného časového plánu zavádění jednotlivých povinností se obává společnost Gematik, která provozuje elektronické zdravotní karty pacientů. Na vytvoření systému, který sladí data pacientů do ucelené podoby, mají čas jen do léta 2016. Stejně tak pochybují, že v tak krátkém čase půjde v praxi odzkoušet připravované elektronické lékařské zprávy. Největší komplikace čekají u lékařů v nemocnicích.

„V tuto chvíli se ještě neví, jaké věci budou v praxi skutečně fungovat,“ zdůrazňuje Thomas Kriedel, ředitel Gematiku, jehož náklady na zavedení systému se odhadují na 2,45 milionu euro. Roční provoz systému pak vyjde na 800 tisíc euro. Veškeré náklady společnosti jsou hrazeny ze zákonného zdravotního pojištění.

Proti zákonu se ozývají i hlasy některých opozičních politiků. Expertka na zdravotnictví ze strany Zelených Maria Klein-Schmeinková zákon označila za perfektní prostředek pro rychlé příjmy obchodníků, kteří využijí příležitosti profitovat z prodeje „zařízení“ nezbytných pro zavedení digitalizace.

„Nedá se vůbec vyloučit, že celý systém bude sloužit také jako zdroj cenných informací pro komerční subjekty, jako jsou pojišťovací firmy nebo farmaceutický průmysl. Vládě tady nejde vůbec o zájem pacienta,“ kritizuje zákon odbornice na eHealth z levicové „die Linke“ Kathrin Vogler.

Gita Vašíčková