Ilustrační foto. Foto: Flickr

Po téměř 30 letech se vrátil do Španělska záškrt, mohou za to odmítači očkování

Španělsko je v šoku. Země, kde se 29 let neobjevil záškrt má už devět nakažených. Šestileté dítě je v ohrožení života. Jeho rodiče si sypou popel na hlavu a říkají, že se „cítí strašlivě vinni“, protože uvěřili antivakcinačnímu hnutí a chlapce odmítli nechat očkovat.

 

 

Včera potvrdilo katalánské ministerstvo zdravotnictví osm nových případů diftérie, čili záškrtu. Všechno jsou to spolužáci šestiletého chlapce, který se nakazil jako první a bojoval o život. Jeho stav je nyní vážný, ale stabilizovaný, jak uvedla nemocnice v Barceloně, kde je hospitalizován. Spolužáci jsou všichni očkovaní, nemoc se u nich tedy nerozvinula, ale budou jim pro jistotu podávána antibiotika.

Návrat záškrtu vyvolal bouřlivou diskusi o povinnosti očkování. Šestiletý chlapec pochází z vesnice  Olot poblíž Girona, kde žije skupina rodičů, kteří používají pouze přírodní medicínu, protože se bojí nežádoucích účinků vakcín. Podle deníku El Pais je matka „fyzikální terapeutka na homeopatické klinice“.

Matka a otec chlapce po návštěvě jednotky intenzivní péče sdělili, že jsou zdrceni a cítí se podvedeni antivakcinačním hnutím, které je odradilo od toho, aby dítě nechali očkovat. „Je to milující pár a oba se cítí strašlivě vinni“, prohlásil na tiskové konferenci Antoni Mateu, katalánský úředník, kterého bychom mohli označit jako místního hlavního hygienika. Ten také oznámil, že nechystá žádný krok, zaměřený proti těmto rodičům, tedy postih za to, že nedali dítě naočkovat, ani po nich nebude požadovat úhradu za léčbu. Postavil se ale proti antivakcinačnímu hnutí, které prý „šíří lži a působí zmatky“ tím, jak navádí lidi, aby odmítali státem doporučený očkovací kalendář.

„Je to začátek nebezpečného diskursu proti vakcinaci, který není podpořen vědeckými důkazy,“ prohlásil španělský ministr zdravotnictví Alfonso Alonso. „Neočkovat je neodpovědné,“ dodal.

Úřady se nyní snaží zabránit dalšímu šíření záškrtu, lékaři kontrolují všechny děti, které mohly přijít do styku s nakaženými.

Záškrt je infekční onemocnění způsobené bakterií Corynebacterium diphtheriae, která obvykle napadá malé děti a pak také starší osoby. Šíří přes dýchací cesty vzduchem, stačí kýchnout. Začíná jako běžná angína, tedy zvýšením teploty, bolestmi v krku, nechutenstvím, malátností. Záškrt mandlí je možno dobře léčebně zvládnout, není-li léčen, změní se v těžký zhoubný záškrt. Ten provází vysoká teplota až 39 až 40 °C, schvácenost, obtížné dýchání, zduření krku do té míry, že má stejný obvod jako hlava (tzv. caesarský krk). Zhoubný záškrt je vždy provázen komplikacemi a ty mohou vést k smrti. Následkem může být zánět srdečního svalu a obrna.

Úmrtnost neléčených pacientů je desetiprocentní, při maligní diftérii pak padesátiprocentní. U očkovaných osob nedochází k těžkým formám, je však možné nosičství.

-cik-