Podle důvodové zprávy bylo v Česku loni evidováno 292 283 držitelů zbrojních průkazů. Odpovědnost lékařů posoudit jejich zdravotní způsobilost je těžké břímě. Pomoci by mělo nahlížení do Centrálního registru zbraní. Foto: Koláž ZD

Přístup do registru zbraní bude pro lékaře spíše dobrovolný

Přístup lékařů do centrálního registru zbraní možná bude dobrovolný. Uvažuje se také o zkrácení lhůty pravidelných lékařských kontrol potřebných pro zbrojní průkaz, která je v současnosti deset let. Povolení k získání zbrojního průkazu by také měli nově vydávat pouze praktičtí lékaři. Novinářům to včera řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, kteří spolu jednali o novele zákona o zbraních. U novely zákona se nyní vypořádávají připomínky a brzy by měl jít do vlády.

 

Debatu o případné změně legislativy kolem získávání a udělování zbrojních průkazů vyvolala letošní střelba v restauraci v Uherském Brodě, při které zemřelo osm lidí. Devátou obětí byl pachatel činu, který spáchal sebevraždu. Střílel legálně drženými zbraněmi.

Podle původního návrhu ministerstva vnitra by měli mít lékaři zajištěný vstup do centrálního registru zbraní, aby věděli, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz. Pokud by zjistili, že jsou pochybnosti o zdravotní způsobilosti majitele zbrojního průkazu, měli by to povinně hlásit policii. Lékaři ale odmítali, aby museli kontrolovat, zda jejich pacient zbrojní průkaz vlastní.

O přístup do registru by podle Chovance mohli mít dobrovolný přístup všichni lékaři, kteří o to budou mít zájem. „V případě, že nabudou dojmu, že ten člověk, kterého neznají a který přišel, jeví nějaké známky duševního narušení, tak budou mít možnost se podívat, jestli je držitelem zbrojního průkazu a zvážit, jestli policii tuto informaci přidají,“ doplnil Chovanec. Pak už by si jednotlivé případy převzala policie.

Ministr se s šéfem ČLK dohodl na tom, že by potvrzení pro získání zbrojního průkazu nově vydávali pouze praktičtí lékaři, kteří své pacienty znají nejlépe. „Jsme proti tomu, aby potvrzení mohl vydávat kterýkoliv lékař. To je určitě špatně,“ zdůraznil Kubek. Oba se shodli i na zkrácení lhůty k povinným lékařským prohlídkám. „Jednáme teď s našimi experty, jestli jí snižovat na dobu pěti let nebo na dobu sedmi let,“ doplnil Chovanec.

Vnitro chce také v novele zákona rozšířit pravomoci policie, která by mohla v některých případech vstoupit do obydlí držitele zbrojního průkazu a zajistit mu zbraně. Podle vnitra by mohly policii poskytnout významné informace i obce, kde majitelé zbrojních průkazů bydlí. Úřady totiž mohou mít k dispozici důležité poznatky, o kterých nemusí policie vědět.

Podle ministra by měly být připomínky vypořádány zhruba do týdne. Novela zákona pak půjde do legislativní rady a následně ke schválení do vlády. Pokud půjde hladce další schvalování, mohl by zákon podle Chovance platit od příštího roku.     Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292.283 lidí, z toho 62.286 ho potřebuje k výkonu povolání.

-čtk-