Zařízení v Dobřanech je jedním z největších svého druhu v Česku se 1100 pracovníky a 1200 lůžky. Léčí klasické psychiatrické pacienty i lidi se závislostmi, staré lidi s demencemi či děti. Foto: PND

Psychiatrii v Dobřanech povede prozatím primářka Hráchová

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) pověřil řízením Psychiatrické nemocnice v Dobřanech primářku Jarmilu Hráchovou. Oznámilo to včera ministerstvo. Hráchová nahradí dlouholetého ředitele nemocnice Vladislava Žižku, jehož Němeček koncem května odvolal po propuštění muže, který krátce poté ubodal ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

 

Hráchová v dobřanské nemocnici dosud pracovala jako primářka plicního oddělení. Jedno z největších psychiatrických zařízení v zemi, které má 1200 lůžek a pracuje v něm 1100 lidí, Hráchová povede do doby, než z výběrového řízení vzejde jméno nového ředitele.

Hráchovou Němeček jmenoval po dohodě se zástupci psychiatrické nemocnice. „Na místo ředitele bude vyhlášeno výběrové řízení a podle dohody se zástupci zaměstnanců dobřanské nemocnice bude ve výběrové komisi mít nemocnice své zastoupení,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Devětadvacetiletého muže, který po propuštění z dobřanské nemocnice ubodal ženu v knihovně v Horní Bříze, už policie obvinila z vraždy. Soud ho poslal v sobotu do vazby. Za odvolaného Žižku se postavili v petici zaměstnanci, vyjednávali s ministrem, aby své rozhodnutí změnil a Žižku nechal ve funkci. Byli dokonce odhodlaní vyhlásit stávkovou pohotovost či podat výpovědi. Na zvláštních jednáních se pak sešli s Němečkem, který přijel do nemocnice, i se členy vlády v Praze. K situaci v zařízení se už zaměstnanci nevyjadřují.

Nyní pracovníci Psychiatrické nemocnice v Dobřanech tvrdí, že jejich snahou je uklidnit a stabilizovat situaci v nemocnici. Petici zaměstnanců a Žižku podpořili i další psychiatři a léčebny z ČR či výbor psychiatrické společnosti. Podle něj nebylo odvolání učiněno na základě odborné analýzy činnosti ředitele, která by prokázala, zda se dopustil ve funkci chyb, jež by mohly odvolání zdůvodnit.

-čtk-