Během srpna a září by do motolské nemocnice mělo dorazit pět dětí z Ukrajiny, které se tu budou léčit v rámci programu Medevac. Foto: Medevac

V Motole budou léčit pět ukrajinských dětí, patnáct syrských bude následovat

V pražské Fakultní nemocnici Motol by v srpnu či počátkem září mělo nastoupit léčbu pět ukrajinských dětí. Výběr vhodných pacientů už byl proveden, počty se ale ještě mohou změnit, řekl ČTK náměstek ředitele Martin Holcát, který se na přípravách léčení dětských pacientů v rámci programu Medevac podílí. Nemocnice by měla přijmout k léčbě také asi 15 syrských dětí, konkrétní pacienti zatím vybráni nebyli, dodal.

 

„Diagnózy vám neřeknu, děti z Ukrajiny přivezou někdy v srpnu, začátkem září. Dětí ze Sýrie je teď 15, asi jich bude i víc, musíme to vybrat medicínsky a potom po nás přichází zhodnocení bezpečnostních rizik ze strany policie,“ uvedl náměstek. „My chceme jednoznačně, aby náš zásah měl smysl. Především půjde o kardiologické a kardiochirurgické pacienty, nemůžeme přijmout pacienty s neléčitelnými nemocemi,“ shrnul Holcát.

Léčení dětí hradí v plné výši ministerstvo vnitra, program schválila vláda. Podle informací Práva vytipovali pracovníci ministerstva vnitra celkem 70 dětských pacientů ze Sýrie a Ukrajiny vhodných pro léčbu v ČR.

„Vybrali jsme 20 chorobopisů z celkem 70 tipů, které nám poslal tým ministerstva vnitra. Ten teď pracoval v Jordánsku a my jsme s ním na dálku spolupracovali,“ uvedl ředitel Motola Miloslav Ludvík.

Syrské děti vybral tým ve spolupráci s kanceláří Úřadu vysokého komisaře OSN. Čeští lékaři by podle ředitele měli odletět za dětmi do Jordánska koncem srpna, aby vyhodnotili jejich stav a bezpečně je pak mohli dopravit do ČR. Syrské děti by měly přijet do Česka s rodinami, celkem by mělo jít asi o 70 lidí. V Česku dostanou nabídku azylu.

První tipy na dětské pacienty ze Sýrie, které české straně zaslal Úřad vysokého komisaře OSN, motolská nemocnice odmítla. Ředitel to vysvětlil tím, že děti trpěly nevyléčitelnými nemocemi, jejich léčba by tedy musela být trvalá a výsledky by byly nejisté. Nemocnice podle ředitele upřednostňuje ty zahraniční pacienty, kteří se mohou uzdravit.

-čtk-