V současnosti se při posuzování postižení hodnotí deset kritérií, podle poslaneckého návrhu bychom se ale vrátili k původním 36. Foto: Flickr

Rada postižených žádá vznik nového systému posuzování stavu

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá vytvoření nového systému posuzování stavu a závislosti lidí na pomoci. Návrat k dřívějšímu modelu, kdy se u žadatelů o příspěvek na péči hodnotilo 36 kritérií místo nynějších deseti, podle vedení rady situaci nevyřeší. ČTK to včera řekl předseda NRZP Václav Krása. Ministerstvo práce už dřív uvedlo, že chystá ucelenou novelu o sociálních službách i případné změny v posuzování.

 

Systém posuzování a dávek změnila před několika lety reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Dříve příspěvky poskytovaly radnice, od roku 2012 úřady práce. Původně se hodnotilo 36 kritérií, nyní desítka. Jedenáct poslanců z opozičních i koaličních stran teď připravilo novelu, která počítá s návratem k 36 posuzovaným bodům, a to od ledna příštího roku. Návrh projedná vláda. Aby změna platila, měl by ji schválit parlament a podepsat prezident.

Rada postižených i další organizace lidí s handicapem kritizovaly už původní systém. Podle nich nebral ohled například na lidi s autismem či duševními chorobami. Kritiku sklízí i nynější model a rozhodování posudkových lékařů.

„Návrat k 36 kritériím není cesta. Představitelé řady organizací to vidí jako problém. Tehdy to měly na starosti obce a posuzovali to sociální pracovníci se znalostí situace jednotlivých žadatelů, teď to dělají úřady práce a posudkoví lékaři. Jen by to přineslo organizační zmatky. Potřeba je systém změnit,“ uvedl Krása. Míní, že by se rozhodování prodloužilo.

Podle NRZP by se měl řešit hlavně způsob posuzování, které by mělo být „týmové“. Podílet by se na něm měl kromě sociálního pracovníka a posudkového lékaře také ergoterapeut a psycholog či psychiatr. Hodnocení by se mělo zaměřit i na potřebnost služeb. „Velký problém je především v systému posuzování a skutečnosti, že ministerstvo práce dostatečně rychle nepřipravuje nový způsob posuzování míry závislosti,“ uvedl Krása.

Ministerstvo práce loni v polovině listopadu vydalo nová pravidla, podle nichž mají úřady při hodnocení postupovat. Systém se ale nezměnil. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) už dřív řekla, že se chystá ucelená novela o sociálních službách. Obsahovat by mohla i úpravu modelu posuzování.

Podle poslankyně Jany Hnykové (Úsvit), která nápad vrátit se k 36 kritériím začala prosazovat, by navržená poslanecká novela dvou paragrafů ale situaci zlepšila a způsobila by méně problémů než vytvoření úplně nového způsobu. Na podporu změn vznikla i petice, kterou podepsalo téměř 11.400 lidí.

-čtk-