Tableta léku proti epilepsii je porézní a stačí malé množství tekutiny, aby se v organismu pacienta rozpadla. Foto: Aprecia Pharmaceuticals

První lék vyrobený 3 D tiskárnou pomůže lidem s epilepsií

Americký úřad pro potraviny a léky (FDA – Food and Drug Administration) zaregistroval pod názvem Spritam vůbec první lék z 3 D tiskárny. Oznámil to včera výrobce přípravku Aprecia Pharmaceuticals. Nový lék je určen k léčbě epileptických záchvatů.

 

Třídimenzionální tisk se ve zdravotnictví dosud uplatnil hlavně u implantátů, šroubů, vytisknuta již byla lidská čelist, vytváří se protézy za amputované končetiny na míru, náhražky kůže, tisknout se mají různé lidské orgány. Nyní se z 3 D tiskárny do léčebné praxe dostává první lék. Výhodou je vysoce porézní hmota tablety, která umožňuje její rychlý rozpad a tím i rychlou dostupnost účinné látky v organismu. V podstatě stačí malý díl tekutiny a tabletka se rozloží.

Účinnou látkou léku je  levetiracetam, který je nasazován jako doplňková léčba u některých druhů epileptických záchvatů jak u dospělých, tak i dětí.

„Spritam je dizajnován tak, aby naplnil potřeby pacientů, kteří se potýkají s problémy s medikací,“ vysvětluje v tiskové zprávě firmy Aprecia její výkonný ředitel Don Wetherhold. Netradiční forma tablety by měla pomoci pacientům dodržovat léčebný režim. Zvláště užitečná by měla být pro děti a seniory. Lék by měl být v USA dostupný v prvním kvartále příštího roku.

V klinických studiích byly zaznamenány i nežádoucí účinky přípravku, včetně spavosti, slabosti, závratí a infekcí. U dětí pak únava, agresivní chování, zduření sliznice nosu, snížená chuť k jídlu a také podrážděnost.

Firma Aprecia Pharmaceuticals už oznámila, že pracuje na dalších lékových formách, které se rychle rozpustí v malém množství tekutiny.

-cik-