Dětem může škodit maximálně tak nedostatek pohybu, protože vysedávají u počítače dlouhé hodiny. Neexistují ale důkazy, že by jim ubližoval internet samotný, nebo počítačové hry. Je tomu prý právě naopak, například podporují paměť a usnadňují sociální začlenění. Foto: Morguefile

Škodí internet zdraví? Baronka klame veřejnost, zlobí se na kolegyni vědci

Na přední vědkyni Oxfordské univerzity ostře zaútočili její kolegové. Nelíbí se jim, že stále znovu straší, že internet způsobuje dětem poškození mozku a autismus, a že tak činí přesto, že pro svá tvrzení nemá důkazy. Profesorka Dorothy Bishopová. dr. Vaughan Bell a dr. Andrew Przybylski obvinili svoji kolegyni baronku Susan Greenfieldovou z klamání veřejnosti a matení rodičů. Učinili tak v názorovém článku, který zveřejnil odborný časopis British Medical Journal (BMJ).

 

Jak připomíná deník The Telegraph, baronka Greenfieldová již před lety varovala, že vymoženosti moderní doby jako jsou internet, sociální sítě a videohry poškozují vývoj mozku. Ve své nové knize „Mind Change“ spojuje nepozornost, sociální izolaci a dokonce autismus s rozvojem internetu. Profesorka Bishopová spolu se svými dvěma kolegy ovšem namítá, že pro žádné ze svých tvrzení nemá baronka Greenfieldová důkazy. Naopak výzkumy ukázaly, že hraní počítačových her podporuje paměť dětí a sociální sítě pomáhají náctiletým vytvářet skupiny, v nichž udržují kontakty s přáteli.

„Svými vystoupeními, rozhovory a novou knihou Susan Greenfieldová propaguje myšlenku, že používání internetu a počítačové hry mohou mít škodlivé účinky na mozek, emoce a chování. Přestože byla opakovaně vyzývána, aby svá tvrzení publikovala v recenzovaných vědeckých časopisech, kde by mohli kliničtí výzkumníci posoudit jak dobře jsou podepřeny důkazy, dosud se tak nestalo,“ píší rozzlobení vědci v BMJ. Zvláště jim vadí, že Greenfieldová vypouští do světa spekulace o tom, že onlinová interakce může být spouštěčem autismu. „Tato tvrzení nejsou založena na vědeckých důkazech a jsou zcela nepřijatelná ve světle toho, co víme o autismu jakožto neurovývojového onemocnění, které se diagnostikuje v předškolním věku. Její tvrzení klamou veřejnost, nijak nepomáhají rodičům a potenciálně stigmatizují lidi s autismem,“ píší ve svém článku.

Baronka Greenfieldová na sebe poprvé upoutala větší pozornost v roce 2010, když ve sněmovně lordů varovala před nebezpečím sociálních sítí jako je Facebook a Twitter a prohlásila, že „je to téma stejně tak důležité jako změna klimatu“ a varovala, že „kvalita naší existence je ohrožena“. Také tvrdila, že pokud používáme internetové vyhledávací nástroje k nalezení nějakých faktů, narušuje se tak naše schopnost učit se a pokud holdujeme počítačovým hrám, mohou nás „činit více bezohlednými v našem každodenním životě“.

Přestože paní baronka publikovala 200 recenzovaných vědeckých prací, žádný její výzkum se netýkal vlivu internetu a počítačů na lidský mozek. Nicméně své názory vehementně brání. „Lidé mě obviňují ze strašení, ale můžete obviňovat jenom toho, kdo straší bezdůvodně,“ řekla loni.

Susan Greenfieldová je sice zasloužilou vědkyní Lincoln College v Oxfordu a někdejší profesorkou fyziologie a farmakologie, ale zároveň i kontroverzní osobností. Jako ředitelka Královského ústavu (Royal Institution), dostala tuto ctihodnou 300 let existující organizaci do červených čísel, deficit dosáhl 3 miliónů liber (zhruba 114 mil. korun). V roce 2010 byla z funkce odvolána a přišla o práci.  Nejprve tvrdila, že to je nespravedlivý vyhazov a diskriminace žen, ale když měl být její případ projednáván u tzv. zaměstnaneckého tribunálu, svůj podnět stáhla.

Minulý rok studie University College London zjistila, že normální používání internetu děti nepoškozuje. Profesor Bishop s kolegy v článku v BMJ vyjádřil pochopení pro rodiče, kteří mají starost o zdravotní dopady digitálních technologií na zdraví jejich dětí. Avšak vzkázal jim ať svoji pozornost zaměřují na to, co je důležité, tedy například na to, že je vhodné sezení u počítače prostřídat s pohybovými aktivitami. Je prokázáno, že tělesná inaktivita (sezení u počítače) vede k obezitě a cukrovce, ale přitom samotný internet, nebo počítačové hry škodlivé nejsou.

A jak už to tak bývá, zmínění vědci zdůrazňují – je třeba provést další studie, aby bylo možné zdravotní dopady digitálního věku zhodnotit objektivněji. Veřejnost však musí být plně informována o všech důkazech, které jsou momentálně k dispozici.

-cik-