Tuto Cenu Makropulos za rok 2014 získalo Město Prachatice. Foto: MZ ČR

Víte o projektu, který pomáhá seniorům? Navrhněte ho na Cenu Makropulos

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo občany i organizace, aby zasílali své návrhy na udělení Ceny Makropulos. Ta je určena obcím či neziskovým organizacím za mimořádné projekty ve prospěch zdraví seniorů. Cenu udělí u příležitosti Mezinárodního dne seniorů 1. října v Národním divadle v Praze ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Následovat bude benefiční představení Strakonického dudáka od Josefa Kajetána Tyla.

 

„Cena Makropulos je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka, která domýšlí odvěkou lidskou touhu po nekončícím životě. Poselství hry je možno chápat i tak, že nestačí jen přidat léta životu, ale je nutné přemýšlet o kvalitě života přidaných let,“ píše se na stránkách ministerstva.

Cena Makropulos je udělována k ohodnocení mimořádného a v praxi osvědčeného projektu řešícího zdravotní a zdravotně sociální potřeby seniorů v České republice. Může být udělena obci nebo městu České republiky nebo nestátní neziskové organizaci (spolky, zapsané ústavy, obecně prospěšné společnosti). Cena není určena pro fyzické osoby.

Návrhy na udělení Ceny Makropulos za rok 2015 je možné zasílat do 9. září 2015. Musí být podány písemně, navrhovatelem mohou být fyzické i právnické osoby.

-red-