Rozpočtované výdaje ministerstva zdravotnictví na investice klesly podle jeho údajů z průměrně 3,1 miliardy ročně v letech 2004 až 2010 na miliardu ročně v letech 2011 až 2015.Foto: koláž ZD

Navýšení rozpočtu o dalších 400 miliónů umožní rozjet přípravu rekonstrukcí nemocnic

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje rozpočet pro svůj resort po navýšení o 400 milionů korun, jak se na tom v úterý dohodlo vedení vládní koalice, za dostačující. ČTK řekl, že nově přidělené stamiliony budou stačit k nastartování projektových prací na rekonstrukce státních nemocnic. 

 

„Samozřejmě bychom uvítali vyšší rozpočet. Nicméně základní priority nám to umožní rozjet, zejména projektovou dokumentaci státem zřizovaných nemocnic na jejich rekonstrukci tak, jak to schválila vláda,“ řekl. Doufá, že rozpočty v příštích letech budou ke zdravotnictví postupně čím dál více příznivější. „Teď to beru jako realitu a jsme schopni s tím vyjít,“ uvedl na dotaz ČTK, zda bude mít ještě další požadavky.

Před týdnem Němeček na jednání vlády neuspěl s požadavkem na 1,2 miliardy korun na investice. Celkem by v roce 2016 mělo zdravotnictví mít přes 300 miliard korun, z nichž však přímo spravuje necelých sedm miliard.

Rozpočtované výdaje ministerstva zdravotnictví na investice klesly podle jeho údajů z průměrně 3,1 miliardy ročně v letech 2004 až 2010 na miliardu ročně v letech 2011 až 2015. Hodnota dlouhodobého majetku nemocnic tak trvale klesá, u státních výrazně rychleji.

Ministerstvo při vyjednávání o rozpočtu vycházelo ze schváleného střednědobého výhledu pro rok 2016 ve výši 5,997 miliardy. Ministerstvo financí ho ale snížilo na 5,697 miliardy, což vláda v červnu schválila. Na základě dalších jednání byl pak rozpočet zdravotnictví v průběhu léta zvýšen o 1,039 miliardy korun. Z toho 698,56 milionu půjde na výdaje kryté příjmy z EU, 110 milionů pro hygienickou službu, 200 milionů na reprodukci majetku a 30,776 milionu činí plošné navýšení platů státních zaměstnanců o dvě procenta. Nyní tedy ještě přibylo 400 milionů na rozjezd rekonstrukcí nemocnicí.

Zdravotnictví dostává od státu peníze také z kapitoly všeobecná pokladní správa, kterou spravuje ministerstvo financí. Jde o odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Tyto platby jsou navrženy pro příští rok ve výši 63,058 miliardy korun.

Němeček žádal o navýšení odvodů státu, aby mohl vyhovět požadavku odborářů na růst platů a mezd. Chtěl pro příští rok nárůst o 4,3 miliardy korun, získal proti letos vypláceným částkám jen 1,8 miliardy Kč. Další 1,3 až 1,5 miliardy by měl resort získat z očekávaného růstu výběru pojistného.
-čtk-