Více sester V Polsku má přes 65 let než ve věku mezi 21. a 25. rokem. Na snímku absolventky oboru ošetřovatelství Lékařské univerzity v Gdaňsku. Foto: Gdański Uniwersytet Medyczny

Ve Varšavě demonstrovaly tisíce zdravotních sester za vyšší platy

Tisíce zdravotních sester se dnes sjely do Varšavy, kde před sídlem vlády a parlamentu demonstrovaly za zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Podle médií chtějí přidat 1500 zlotých (9600 korun) po etapách během příštích tří let. Demonstraci svolala odborová organizace zdravotních sester. Podle organizátorů se jí zúčastnilo více než 10.000 žen.

 

Svůj protest opírají o statistické údaje, z nichž vyplývá, že v Polsku připadá na 1000 obyvatel něco málo přes pět sester. To je podle agentury APA mnohem méně než v jiných evropských zemích. Ve Švýcarsku je to například 16 sester, v Dánsku 15, ve Švédsku 11. V Česku připadá na 1000 obyvatel zhruba osm zdravotních sester.

Nízké platy způsobily, že se v Polsku o toto zaměstnání zajímá málo žen a hodně zdravotních sester hledá uplatnění v zahraničí, kde je jejich práce lépe hodnocená. Podle údajů odborů je průměrný věk zdravotních sester v Polsku 49 let. Je prý víc těchto pracovnic ve věku přes 65 let než ve věku mezi 21. a 25. rokem.

Ministr zdravotnictví Marian Zembala dnes novinářům řekl, že argumenty nespokojených žen chápe. Nicméně jim vzkázal, že „kompromisu nelze dosáhnout na ulici“. Podle nejnovějšího nařízení od letošního 1. září mají platy zdravotních sester vzrůst o 300 zlotých a o dalších 300 zlotých až začátkem roku 2017. Zembala dnes navrhl postupné zvyšování v příštích čtyřech letech o 400 zlotých ročně.

-čtk-