Peníze půjdou do nemocnic, proto na ostatní segmenty už pojišťovnám moc nezbyde. Podle prezidenta stomatologické komory Pavel Chrz ale penězi mrhají, když platí zubní plomby. Foto: ČSK

Zubaři se neshodují s pojišťovnami na navýšení úhrad za péči

Zubaři se neshodují se zdravotními pojišťovnami na navýšení úhrad za zubní péči a také stále trvají na tom, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby. Po včerejší debatě na valné hromadě České stomatologické komory to ČTK řekl její prezident Pavel Chrz. Stomatologové žádají nejméně desetiprocentní navýšení úhrad za svou práci, pojišťovny jsou ochotny dát navíc dvě procenta.

 

„Zdravotní pojišťovny kvůli množství finančních prostředků, které mají na zdravotní péči, a v očekávání toho, že jim pan ministr (Svatopluk Němeček z ČSSD) nařídí, aby velkou část těchto peněz pustily do nemocnic, tak nejsou schopny nám dát víc než dvě procenta,“ uvedl Chrz.

Zástupci pojišťoven podle něho chápou, že zubaři by potřebovali víc peněz, ovšem nemají je. Stomatologové také poukazují na to, že se jim i kvůli nové legislativě zvyšují režijní náklady na provoz ordinací, ale v úhradách to není zohledňováno.

Výdaje pojišťoven na zubní péči stouply podle květnových informací z ministerstva zdravotnictví z 9,93 miliardy korun v roce 2010 na 10,32 miliardy korun loni. Pro příští rok zní návrh podle údajů z Němečkova úřadu na 10,69 miliardy korun.

„To bude zaznívat pořád,“ uvedl Chrz k požadavku na placení obyčejných zubních výplní přímo pacienty. Když je podle něho známo, že ve veřejném zdravotním pojištění není dostatek peněz, měly by směřovat hlavně do prevence a tam, kde jsou pacienti ohroženi na zdraví. Pokud lidé o zuby pečují, potřebují jednu výplň za dva, za tři nebo za pět let, podotkl prezident komory. Hrazení těchto plomb pojišťovnami označil za mrhání prostředky.

Plomby patří k jedněm z nejčastějších výkonů, které zubaři provádějí. Ročně jich udělají 6,5 milionu. Průměrný náklad ordinace je zhruba 450 korun a pojišťovny hradí asi polovinu této částky. Pokud by si lidé v produktivním věku platili obyčejné výplně sami, v pojištění by se ušetřila asi miliarda korun ročně.

Zubařům v tomto požadavku chtěl vyjít vstříc před třemi lety tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), někdejší vládní koalice to ale zamítla. Němeček s vynětím plomb z úhrad pojišťoven nesouhlasí.

Zubaři dnes diskutovali také o připravované legislativě ve zdravotnictví. Prezident komory uvedl, že ministerstvo původní návrhy na základě připomínek přepracovalo. „Očekávaný spor kolem specializací v zubním lékařství se nekonal,“ dodal Chrz.

-čtk-