Skutečnou tržní hodnotu státních nemocnic neznáme a asi se jí v nejbližších letech ani nedozvíme. Celková hodnota aktiv 39 státních nemocnic přesahuje 53 miliard korun. Zatímco aktiva motolské nemocnice se počítají v miliardách, 39. v pořadí Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech dosahuje ledva půl miliónu korun. Foto: Koláž ZD

Kdyby byly státní nemocnice nevěsty, která by měla největší věno? Podívejte se na žebříček

Rozsáhlé areály s drahým vybavením – tak obvykle vypadají státní nemocnice. Když teď ministerstvo zdravotnictví připravovalo zákon o neziskových nemocnicích (o návrhu, který šel do připomínkového řízení, jsme informovali zde), udělalo si přehled o hodnotě majetku nemocnic, které přímo řídí. Nenajdeme v něm sice tržní hodnoty pozemků, budov či vybavení, ale z účetních údajů si můžeme udělat určitou představu. Například o tom, jak velké rozdíly, řádově v miliardách korun, mezi nemocnicemi jsou. Podívejte se na žebříček nejbohatších státních nemocnic v Česku. Vévodí mu s velkým předstihem pražská FN  Motol. Také jsme zjistili, kolik tato zdravotnická zařízení zaplatila v posledních letech na dani z příjmu.

 

Aktiva 39 státních nemocnic překračují celkem 53 miliard korun. Úplně „nejbohatší“ je FN Motol, jejíž aktiva mají hodnotu 8,75 miliardy korun, s velkým odstupem následují FN U sv. Anny Brno (4,42 mld. Kč, je to ovšem současně jedna ze dvou nejzadluženějších nemocnic v zemi) a FN Ostrava (4,38 mld. Kč). Čtyři miliardy korun překračují fakultní nemocnice Plzeň, Hradec Králové a Brno.

CELKOVÁ AKTIVA

Pořadí prvních deseti (v korunách):

Prvních deset státních nemocnic podle výše celkových aktiv. Zdroj: MZČR
Prvních deset státních nemocnic podle výše celkových aktiv. Zdroj: MZČR

 

Pořadí od 11. do 20. místa:

11 až 20 aktiva

 

POZEMKY

Pokud se podíváme jakou mají hodnotu pozemky, na kterých nemocnice stojí, nepřekvapí, že si nejlépe vede Všeobecná fakultní nemocnice, která je rozeseta v centru Prahy. Její pozemky mají hodnotu 462 miliónů korun.  Následuje IKEM, až třetí je Motol. Zhruba stejnou hodnotu mají pozemky pražské Thomayerovy nemocnice a FN Ostrava, o něco méně pak FN Olomouc a Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Deset nejhodnotnějších pozemků, které patří ke státním nemocnicím. Zdroj: MZČR
Deset nejhodnotnějších pozemků, které patří ke státním nemocnicím. Zdroj: MZČR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAVBY

Mnohem výše, než pozemky, jsou ceněny stavby nemocnic. V této kategorii si nejlépe vede opět FN Motol (7,6 mld. Kč), následují s výraznou ztrátou nemocnice, jejichž stavby mají velmi podobnou hodnotu kolem 3 miliard korun  – FN Ostrava, FN Plzeň, FN Hradec Králové, FN Brno, FN U sv. Anny, o něco méně FN Olomouc a IKEM Praha, překvapivě až devátá je Všeobecná fakultní nemocnice, první desítku uzavírají FN Královské Vinohrady.

Pořadí nemocnic podle hodnoty staveb.
Pořadí nemocnic podle hodnoty staveb.

Výše uvedená čísla mají své limity a mohou reálné ekonomické zdraví i „bohatství“ nemocnice zkreslovat. Zajímavější by bylo vědět, jaká je tržní hodnota zdravotnických zařízení ve vlastnictví státu, včetně zohlednění personálního, věcného vybavení, smluv s pojišťovnami a hospodářských výsledků v posledních letech aj. Mohli by ji odhadnout experti, ale reálnou cenu bychom se dozvěděli jedině pokud by chtěl stát své nemocnice prodat. To však nepřichází v úvahu, naopak se zřejmě stanou součástí sítě neziskových nemocnic, stát jako zakladatel bude zodpovídat za jejich ekonomické problémy a v případě potřeby je sanovat (jak to činil dosud, když byly příspěvkovými organizacemi). Tím se opět informace o skutečné tržní hodnotě zamlží.

Daň z příjmu – malá čísla

Státní nemocnice neodvádějí na dani z příjmu nějaké závratné částky, některým placení této daně „nevyšlo“ už několik let. Například Všeobecná fakultní nemocnice zaplatila v roce 2007 daň z příjmu ve výši 105 miliónů korun, v dalších letech daň platit nemusela. Celkem za deset let odvedly státní nemocnice na dani z příjmu 1,3 miliardy korun. Loni necelých 200 miliónů korun. Osvobození od této daně, jak je navrhováno spolu se vznikem neziskové zdravotnické organizace, by tedy ministerstvo financí nemuselo tolik bolet.

První patnáctka nemocnic podle objemu zaplacené daně z příjmů v posledních deseti letech (v korunách):

Daň z příjmu zaplacená státními nemocnicemi v letech 2005-2014
Daň z příjmu zaplacená státními nemocnicemi v letech 2005-2014

-cik-

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1