Dohoda v rámci takzvaného Transpacifického partnerství (TPP) má uvolnit vzájemný obchod a určit běžné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců po ochranu životního prostředí. Šéfka WHO Margaret Chanová včera řekla, že dohoda může ohrozit dostupnost zdravotnické péče a léků. Foto: who.int

WHO má obavy z připravované transpacifické dohody

Světová zdravotnická organizace (WHO) má vážné obavy, že chystaná transpacifická obchodní dohoda ohrozí dostupnost zdravotnické péče a léků. Prohlásila to včera šéfka organizace Margaret Chanová.

 

„Sleduji diskusi a debatu a máme několik velmi vážných obav týkajících se transpacifického partnerství, největší obchodní dohody vůbec,“ řekla Chanová v Ženevě.

Dohoda v rámci takzvaného Transpacifického partnerství (TPP) má uvolnit vzájemný obchod a určit běžné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců po ochranu životního prostředí. Zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Brunej, Malajsii, Vietnam, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Mexiko, Chile a Peru. Pokrývá tak zhruba 40 procent světové ekonomiky. Dohoda by mohla ovlivnit vše od cen sýra po náklady na léčbu rakoviny.

„Pokud tyto dohody otevřou obchod, ale zavřou dveře dostupným lékům, pak si musíme položit otázku: Je toto vůbec pokrok?“ řekla Chanová.

Země kolem Tichého oceánu rozsáhlou dohodu dokončily v říjnu, a to po pěti letech jednání. Teď ji ještě musí ratifikovat zákonodárci dalších členských zemí. Podle agentury Reuters se ale dá očekávat, že schvalování paktu nebude snadné například v americkém Kongresu.

-čtk-