Poslanci KSČM chtějí, aby byla hospitalizace proti pacientově vůli možná i v případě vysoké pravděpodobnosti, že by mohl sebe nebo své okolí v budoucnu ohrozit. Nyní je nedobrovolná hospitalizace možná jen tehdy, když už sebe nebo okolí bezprostředně ohrožuje. Foto: Pixabay

KSČM navrhla zmírnění podmínek pro nedobrovolnou hospitalizaci duševně nemocných

Skupina poslanců opoziční KSČM navrhla zmírnění podmínek pro hospitalizaci pacientů proti jejich vůli. Návrh novely o zdravotních službách se týká duševně nemocných lidí. Změna by podle předkladatelů pomohla lépe ochránit samotného pacienta i jeho okolí.

 

Nyní mohou lékaři nedobrovolně hospitalizovat psychicky nemocné lidi jen v případě, pokud sebe nebo své okolí bezprostředně ohrožují. V ostatních případech musejí pacienta propustit, ač jsou přesvědčení o tom, že by potřeboval další ústavní léčbu, píšou autoři v důvodové zprávě. Lékaři tak musí podle nich postupovat i tehdy, pokud má pacient sebevražedné úmysly nebo může být agresivní.

Předkladatelé proto chtějí, aby byla hospitalizace proti pacientově vůli nově možná v případě vysoké pravděpodobnosti, že by mohl sebe nebo své okolí v budoucnu ohrozit. „Nutno zdůraznit, že nadále zůstává zachována podmínka, že nedobrovolná hospitalizace je možná, pouze pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak,“ zdůrazňují poslanci KSČM.

Zákon by zachoval i další pojistky proti možnému zneužití. Jde například o povinnost oznámit do 24 hodin hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu soudu, přičemž soud musí rozhodnout do týdne o oprávněnosti hospitalizace a do tří měsíců o dalším postupu.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

-čtk-