Jednorázový stabilizační příspěvek pro budoucí zdravotníky v Plzeňském kraji se má pohybovat od 50.000 korun výše, měsíční stipendia v předposledním a posledním ročníku budou 5000 korun u budoucích lékařů a 3000 korun u zdravotních sester. Foto: koláž ZD

Nemocnice Plzeňského kraje začnou podporovat budoucí zdravotníky

Všechny čtyři nemocnice Plzeňského kraje podpoří stipendii a stabilizačními příspěvky budoucí lékaře a zejména střední zdravotnický personál, který často chybí. Smlouvy budou moci uzavírat od února nebo od března. ČTK to řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

 

„Smlouvy jsou teď v připomínkovém řízení, ale hned v lednu chceme na vysokých a vyšších odborných školách v regionu udělat prezentaci možných smluv i našich nemocnic,“ uvedla.

Koncem letošního roku podepsal kraj memorandum s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni a Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity, která zajišťuje výchovu středního zdravotnického personálu; velká část jejich absolventů zůstává v plzeňské fakultní nemocnici „Na obě memoranda nyní budou navazovat stabilizační a stipendijní smlouvy,“ uvedla Stárková. Jednorázový stabilizační příspěvek by se pohyboval od 50.000 korun výše, měsíční stipendia v předposledním a posledním ročníku budou 5000 korun u budoucích lékařů a 3000 korun u zdravotních sester. Podle Stárkové nepůjde o horentní částky, které by neunesly rozpočty nemocnic, budou to zhruba statisíce korun ročně.

Stav personálu v krajských nemocnicích je variabilní. „Dnes máme ve všech dostatek lékařů i sester k tomu, abychom zabezpečili stávající péči. Ale za měsíc za dva může být situace úplně jiná, protože většina středního zdravotnického personálu jsou ženy, které odcházejí na mateřskou,“ uvedla Stárková. Nejlépe je na tom nyní Klatovská nemocnice, kde je naplněný stav lékařů i středního zdravotního personálu. „Ale ve Stodě, Rokycanech a Domažlicích chybí na některých odděleních jak lékaři, tak zdravotní sestry,“ uvedla Stárková. Zatím ale podle ní nikde nahrozí uzavírání některých oddělení nebo jejich částí.

Největším problémem jsou zdravotní sestry. Důvodem je podle radní hlavně změna vzdělávacího systému v roce 2003, od té doby musí mít sestry vyšší odborné nebo bakalářské vzdělání. Dále je to blízkost Bavorska, kde sestrám platí až čtyřikrát více než v tuzemsku, svou roli podle Stárkové hraje i fakt, že práce zdravotní sestry není dnes pro mladou generaci lákadlem.

-čtk-