Jimmy Carter otevřeně informuje veřejnost o své nemoci. Ta tak je svědkem mj. i obrovského pokroku, jakého dosáhla medicína v léčbě rakoviny v posledních letech. Foto: Carter Center

Rakovina zmizela, oznámil bývalý americký prezident Carter

Bývalý americký prezident Jimmy Carter dnes oznámil, že poslední snímky jeho mozku neodhalily žádné známky rakoviny. I nadále ale bude pokračovat v léčbě, uvedly světové agentury. Jedenadevadesátiletý Carter v srpnu oznámil, že mu lékaři nalezli čtyři malá ložiska rakovinných nádorů na mozku a že začíná radiační léčbu. Kromě toho dostal i čtyři dávky nového léku Keytruda na posílení imunity (účinnou látkou je pembrolizumab, který cílí na proteiny označované jako PD-1/PD-L1, nacházejících se jak v buňkách imunitního systému, tak některých rakovinných buňkách – pozn. ZD) .

 

Carter v srpnu prohlásil, že poprvé cítil obtíže během květnové cesty do Guyany, kde byl jako volební pozorovatel. Nejprve lékaři objevili rakovinné bujení v játrech, poté za pomoci magnetické rezonance našli další ložiska na mozku. Kvůli nádoru na játrech se podrobil operaci už 3. srpna.

V dnešním krátkém prohlášení Carter neuvedl, kdy se naposledy podrobil vyšetření mozku. Potvrdil nicméně, že testy „neodhalily žádné známky původních rakovinných nádorů ani žádných nových“.

Někdejší demokratický prezident Carter úřad zastával v letech 1977 až 1981. Po odchodu z Bílého domu byl činný jako vyjednavač ve světových konfliktech. Jeho aktivity na poli lidských práv mu v roce 2002 vynesly Nobelovu cenu za mír.

-čtk-