Když máte 150 kilo, není snadné najít místo, kde si lze bezpečně sednout. Některým lidem s extrémně vysokou váhou pak někdy musí vyjíždět na pomoc hasiči. Foto: Flickr

Britští hasiči a zdravotníci během tří let zachránili téměř 2000 tlustých lidí zaseklých doma

Za normálních okolností mají pomáhat lidem při požárech a nehodách. Britští hasiči však čím dál častěji musí vyjíždět k osobám, které se kvůli morbidní obezitě doslova zasekly doma. Na to, aby jim pomohli, pak používají mimo jiné postroje na zvířata, páčidla, elektrické pily, lopaty či zvedací a hydraulická zařízení.

 

Téměř dva tisíce lidí v posledních třech letech museli britští hasiči a zdravotničtí záchranáři vysvobozovat poté, co uvízli kvůli tloušťce doma. Informace získal dle zákona o svobodném přístupu k informacím deník The Times. Od ledna 2013 se celkem 5565 záchranářů účastnilo 1866 výjezdů na pomoc extrémně obézním lidem. Podle novin však bude skutečné číslo zřejmě ještě vyšší, protože údaje za dané období neposkytly všechny jednotky.

Generální tajemník Svazu hasičů (Fire Brigades Union) Matt Wrack říká, že na takový výjezd k tlustému člověku je nutný čtyř až pětičlenný tým, který je schopen zajistit náročné zvedání. K práci jsou třeba zvedáky, páčidla nebo elektrické pily. Vypravení jednoho hasičského vozu přitom stojí okolo 400 liber, tedy necelých 15 tisíc korun.

Mluvčí Národního fóra proti obezitě Tam Fry je čísly znepokojen. Národní zdravotní služba (NHS) je totiž nucena na hasiče spoléhat čím dál častěji, protože beztak tlustí lidé nyní tloustnou ještě více. „Obávám se, že dříve či později dojde k požáru a možná i ke ztrátám na životech, protože záchranáři nebudou dělat práci, která je jim primárně určena,“ zdůrazňuje Fry.

Už dříve tento měsíc hlavní lékařka pro oblast Anglie Sally Daviesová varovala, že pokud se nezačne dělat více v boji proti epidemii obezity, bude se muset potravinářský průmysl připravit na zavedení daně na sladké. Potravináři by podle ní měli udělat zásadní změny ve výrobních a marketingových postupech a vláda by měla problém přednostně řešit.

Problém s obezitou pochopitelně netrápí pouze Velkou Británii. Na předních příčkách evropského žebříčku, co se týče nezdravé váhy, je i Česká republika. Zatímco prevalence obezity u dospělých ve většině zemí západní Evropy je 10 až 25 procent, u nás jde o 21 procent mužů a 31 procent žen.

-mk-