Od roku 2009 Ledovec společně se Zdravotním klaunem jezdí s projektem Cirkus Paciento po psychiatrických ústavech a psychiatrických odděleních nemocnic v ČR. Foto: Cirkus Paciento

Nezisková organizace Ledovec 15 let pomáhá lidem s duševní nemocí

Denní stacionář, terapeutickou tkalcovnu, chráněné bydlení, krizovou linku, poradenské centrum či agenturu podporovaného zaměstnávání vybudovala za 15 let činnosti plzeňská nezisková organizace Ledovec. Poskytuje služby a podporu lidem s duševním onemocněním, s projektem Cirkus Paciento také navštěvuje psychiatrické nemocnice, řekl ČTK zakladatel a ředitel Ledovce Martin Fojtíček.

 

„My jsme Ledovec zakládali jako organizaci, která zaštítí projekt společného bydlení naší rodiny a několika lidí s postižením na faře v Ledcích u Plzně, ale pak se nám to nějak vymklo z rukou. Dneska nás na Ledovci pracuje kolem třiceti a různým způsobem pomáháme stovkám lidí,“ řekl Fojtíček.

Sociálních organizací, které se věnují například lidem se zdravotním postižením, už fungovalo v době vzniku Ledovce v lednu 2001 více. Ledovec byl ale jednou z prvních společností se zaměřením na lidi s psychickými a psychiatrickými potížemi. Pomáhal jim například zvládat přechod po odchodu z psychiatrického léčení k samostatnému životu.

Na bývalé faře v Ledcích dnes funguje denní stacionář pro lidi s mentálním postižením nebo s autismem a terapeutická tkalcovna. V Plzni Ledovec poskytuje chráněné bydlení ve čtyřech bytech, telefonickou krizovou linku a ve vlastním poradenském centru také sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství pro lidi s duševním onemocněním i pro jejich blízké. V roce 2005 Ledovec otevřel první agenturu podporovaného zaměstnávání v kraji, později do ČR přinesl službu podporovaného vzdělávání pro studenty s duševním onemocněním.

Od roku 2008 se Ledovec angažuje v podpoře sociálního podnikání, několik firem sám založil a několika se vznikem pomáhal. „Dnes tyto firmy zaměstnávají v Plzni a okolí více než sto zaměstnanců s různými typy postižení,“ řekl Fojtíček. Jsou to například firmy Pracovní sobota, která poskytuje zahradnické a úklidové práce, a sociální firma Truhlice, která vyrábí ručně tkané a ručně šité oděvy.

Od roku 2009 Ledovec společně se Zdravotním klaunem jezdí s projektem Cirkus Paciento po psychiatrických ústavech a psychiatrických odděleních nemocnic v ČR. Tým ledoveckých terapeutů už navštívil skoro všechny. Při čtyřdenním pobytu s pacienty tým nacvičuje čísla a vytváří cirkusové představení, které na závěr pro celou léčebnu odehraje.

-čtk-