Lidé, kteří dávají přednost příjemně strávenému času před vyděláváním peněz, jsou v životě šťastnější, ukázal průzkum. Foto: koláž ZD

Recept na šťastný život? Místo peněz dbejte na čas

Peníze nejsou všechno. Potvrdil to nejnovější psychologický výzkum, který odhalil, že lidé, kteří upřednostňují čas před výší svého konta, jsou šťastnější. Recept na šťastný život tak zní: méně pracujte, více žijte.

 

Stresovat se v lépe placené práci místo toho, abychom dělali něco, co máme rádi, sice zdraví neškodí, podepisuje se to ale na našem štěstí. Nová studie publikovaná v časopise Social Psychological and Personality Science zjistila, že lidé, kteří si váží času více než peněz, se cítí šťastnější.

„Zdá se, že lidé mají stabilní preference pro to, že si cení času více než peněz. Upřednostňování času je přitom spojováno s větším štěstím,“ přibližuje vedoucí výzkumnice Ashley Whillansová, doktorandka sociální psychologie na univerzitě v Britské Kolumbii.

Whillansová a její kolegové provedli šest studií zahrnujících 4600 účastníků, přičemž část výzkumu byla založena na reálných situacích. Participanti tak byli např. dotazováni, zda by upřednostnili dražší byt s krátkým dojížděním, nebo levnější byt, ovšem s delším dojezdem. Měli si také vybrat mezi studiem, díky němuž získají zaměstnání s vyšším nástupním platem, ale delší pracovní dobou, anebo školou, díky níž sice dostanou zaplaceno méně, avšak stráví v ní méně času.

Starší lidé dávají přednost volnému času

Rozložení odpovědí bylo rovnoměrné, o něco málo více ale bylo těch, kteří stabilně v každodenním životě i při důležitých životních událostech upřednostňovali čas. Čím pak byli účastníci starší, tím více si cenili vlastního času nad bankovním účtem. Mezi lidmi pocházejícími z USA, Kanady či Velké Británie přitom nebyly velké rozdíly v tom, zda dávali přednost času či penězům, roli nehrálo ani pohlaví či výše příjmu. Studie ovšem nezahrnovala lidi z chudých zemí, kteří by mohli upřednostňovat peníze, aby přežili.

„Jak lidé stárnou, chtějí trávit čas smysluplněji, než jen vyděláváním peněz. Mít víc volného času je pro štěstí důležitější než bohatství. Dokonce i vzdát se pár hodin placené práce a jít dělat dobrovolníka do potravinové banky může ve finále znamenat přínos v tom, že se budete cítit šťastnější,“ dodává Whillansová.

Její tým také doporučil několik kroků, které mohou pomoci workaholikům méně se soustředit na svoje peníze a více na čas, který stráví s přáteli a rodinou – a to například tak, že budou pracovat trochu intenzivněji po kratší dobu, že si najmou někoho, kdo jim udělá nepříjemné domácí práce, jako je úklid, anebo že se stanou dobrovolníky v charitě. Tato doporučení je ovšem těžší plnit v práci s vysokými požadavky a odpovědností, ovšem i malé změny někdy mohou znamenat velký rozdíl. V některém okamžiku se ale každý člověk musí rozhodnout, zda lépe placená práce skutečně stojí za to, že se vzdává toho, co dělá nejraději – což souvisí i s vyšším stresem.

-mk-