Zdravotnická skupina Agel provozuje v Česku nyní 11 nemocnic, především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Kromě toho má sedm poliklinik a další zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí prostřednictvím své dceřiné společnosti i na Slovensku. Jediným vlastníkem je podnikatel Tomáš Chrenek, který loni odkoupil čtvrtinový podíl Martina Polacha. Foto: koláž ZD

Novým majitelem nemocnice v Jeseníku se stala skupina Agel

Novým majitelem nemocnice v Jeseníku se stala společnost Agel. ČTK to včera řekla její mluvčí Radka Miloševská. Cenu transakce nechtějí strany po vzájemné dohodě zveřejnit. Jesenická nemocnice se tak stala v pořadí již čtvrtou nemocnicí v Olomouckém kraji, která pod tuto skupinu spadá. V pondělí Agel oznámil, že koupil také nemocnici v Lounech. Dohromady tak vlastní již 11 nemocnic, především v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

 

Jesenická nemocnice zajišťuje péči ve spádové oblasti s více než 40.000 obyvateli. Služby poskytuje na rozsáhlém území, které je geograficky odděleno a žije v něm málo lidí. Změna vlastníka jesenické nemocnice by se rozsahu poskytované péče podle vedení společnosti dotknout neměla. „Pacienti ani zaměstnanci Jesenické nemocnice nemusí mít ze změny vlastnické struktury obavy. Neplánujeme omezovat provoz oddělení ani spektrum poskytované péče. Naopak plánujeme rozvoj nemocnice a masivní investice,“ uvedl předseda představenstva společnosti Agel Ján Dudra.

Jesenická nemocnice poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v základních oborech. Podle dosavadního ředitele a spoluvlastníka zdravotnického zařízení Jana Jedličky by měl nový majitel získat pro nemocnici práva, o které řadu let sám usiloval. Šlo především o stejný přístup k dotacím, jaký mají státní a krajská zařízení. „Jedním z hlavních důvodů (změny vlastníka, pozn. red.)bylo to, abych vylepšil situaci ve prospěch nemocnice. Protože v takovém řetězci, jako je Agel a při jejich síle, se jistě lépe podaří domoci práva. Ten synergický efekt, jaký takový řetězec přináší, určitě bude ve prospěch nemocnice,“ řekl Jedlička.

Loni se vedení nemocnice po letech sporů rozhodlo zažalovat stát kvůli údajně nevýhodnému financování soukromých nemocnic. Nemocnice se obrátila na Ústavní i civilní soud a také na Evropskou komisi. Jedlička tehdy uvedl, že nemocnici české veřejnoprávní instituce včetně ministerstva zdravotnictví a kraje odmítají přístup k vícezdrojovému financování. Podle Jedličky změnou vlastníka spory neskončily. „Jednání ještě neproběhla. Evropská komise, kam jsme dali stížnost, nám přijala obě části stížnosti. Změnou vlastníka spor nekončí, na to to nemá vliv,“ řekl Jedlička.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) změnu majitele přivítal. „Jednání o změně majitele zdravotnického zařízení v Jeseníku nebyla jednoduchá. Dnešním dnem má kraj konečně vyřešen neuralgický bod v oblasti zdravotnictví,“ uvedl. Podotkl, že se společností Agel, potažmo s její dceřinou společností Středomoravskou nemocniční, které kraj od července 2007 pronajímá nemocnice v Prostějově, Šternberku a v Přerově, má hejtmanství výborné zkušenosti v poskytování zdravotní péče.

Zdravotnická skupina Agel provozuje v Česku nyní 11 nemocnic, především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Kromě toho má sedm poliklinik a další zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí prostřednictvím své dceřiné společnosti i na Slovensku. Jediným vlastníkem je podnikatel Tomáš Chrenek, který loni odkoupil čtvrtinový podíl Martina Polacha.

-čtk-