Letošní kampaň v rámci dne boje proti rakovině má motto „Můžeme. Můžu.“

Rakovina zabíjí v EU 1,5 milionu lidí ročně, Evropská komise sází na CanCon

Na 4. února připadá Světový den proti rakovině. Podle údajů Národního onkologického registru každých 8 minut přibude v Česku jeden onkologický pacient. Ročně se tuto diagnózu dozví 80 tisíc Čechů a 27 tisíc pacientů na nádorové onemocnění zemře. Kampaň proti rakovině zaštiťuje v Evropské unii iniciativa „Cancer Control Joint Action“ (CanCon).

 

Podle odhadů oxfordské univerzity zemřelo v EU v roce 2015 téměř 1,5 milionů lidí. Nejčastěji se jedná o rakovinu tlustého střeva. Muži častěji umírají na rakovinu plic a prostaty, mezi ženami je zase větší výskyt rakoviny prsu.

6 milionů eur na rakovinu

Instituce Evropské unie podporují informovanost o rakovině a její prevenci v rámci 3. programu v oblasti zdraví. Ten má na léta 2014-2020 k dispozici celkově téměř 450 milionů eur na zdravotní projekty pro občany EU. Právě z tohoto programu získala 6 milionů eur akce Evropské komise CanCon.

V rámci CanCon probíhají konzultace mezi zástupci vlád členských států EU, kteří si předávají prakticky ověřené zkušenosti. Zapojují se i představitelé univerzit a specializovaných zdravotnických organizací. Cílem iniciativy je postupná harmonizace národních plánů boje proti rakovině napříč EU díky sdílení „best practices“.

Zapojení organizací pacientů

Iniciativa se věnuje všem částem boje proti rakovině: prevenci, včasnému odhalení, péči o nemocné i pacientům, kteří se již uzdravili.

Díky CanConu mohou na unijní úrovni prosadit své nápady i organizace pacientů. „Rakovina nezná hranice, proto i evropská spolupráce v boji proti rakovině nemůže být omezena jen na samotné národní státy,“ ocenil spolupráci Francesco de Lorenzo, prezident Evropské koalice onkologických pacientů (European Cancer Patient Coalition – ECPC). Podle de Lorenza větší zájem EU o toto téma zvýší důvěrů všech občanů v evropské instituce a politiky.

CanCon chce do roku 2017 vytvořit tzv. „evropskou příručku pro zvyšování kvality boje proti rakovině“, která by měla sloužit jako strategický nástroj pro vlády členských států. Příručku připravuje několik set odborníků. Hlavní cíl je stanoven jasně: do roku 2020 snížit počet nemocných rakovinou. Ostatně, letošní kampaň v rámci dne boje proti rakovině má motto „Můžeme. Můžu.“

Gita Zenknerová