Program MEDEVAC funguje v České republice od roku 1993. Letos pomůže v devíti zemích a jeho rozpočet činí 60 milionů korun, což je o deset milionů více než loni. Foto: Medevac.cz

Český humanitární program MEDEVAC letos bude pomáhat v devíti zemích

Česko bude letos v rámci humanitárního programu MEDEVAC pomáhat v devíti zemích, což je o čtyři více než loni. Rozpočet programu letos činí 60 milionů korun. Peníze půjdou na vysílání lékařských týmů do postižených oblastí, počítá se i s léčbou pacientů v tuzemských nemocnicích, školením zahraničních lékařů nebo zasíláním finanční pomoci do problémových oblastí. Vyplývá to z dokumentů, které má dnes projednat vláda.

 

Větší část peněz – 35 milionů korun – bude směřovat na pomoc v zemích Blízkého východu. Region už několik let sužuje válka v Sýrii, kvůli které utekly miliony lidí do okolních zemí.

Největší částka 19,5 milionu korun by měla pomoct Jordánsku, kde čeští lékaři operovali zraněné ze syrské války i v loňském roce. Letos se zatím počítá s vysláním devíti lékařských týmů. Do Iráku by letos měla směřovat pomoc ve výši 10,5 milionu korun. Tato částka počítá například s vysláním dvou lékařských týmů, školením zdravotníků nebo s finanční pomocí, která bude sloužit k výstavbě zdravotnických kapacit v zemi postižené válkou. Z regionu Blízkého východu ještě pomoc získají Libanon a Sýrie. Obě země dostanou finanční dar 2,5 milionu korun na budování zdravotnických zařízení.

Další pomoc českých lékařů bude směřovat do Maroka, na Ukrajinu, do Keni, Kambodži nebo Nepálu. Tyto země celkem získají 21,5 milionu korun. Peníze opět budou sloužit k vysílání lékařských týmů, léčení pacientů v českých nemocnicích i jako finanční dary, které pomohou přímo v zasažených zemích. Ministerstvu vnitra zůstane rezerva 3,5 milionu korun na případné další výdaje.

Vláda se zároveň seznámí s výsledky programu MEDEVAC v loňském roce, kdy se podařilo uskutečnit 20 projektů za téměř 32 milionů korun. V zahraničí v roce 2015 působilo 12 lékařských týmů, které provedly například 244 operací nebo přes 350 odborných vyšetření.

Program MEDEVAC funguje v České republice od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

-čtk-