Zájemci o dotaci mohou své žádosti posílat na Moravskoslezská kraj od začátku dubna do 20. července. Mohou dostat až 70.000 korun.

Moravskoslezský kraj milionem podpoří vzdělávání lékařů

Moravskoslezský kraj v letošním roce podpoří milionem korun vzdělávání všeobecných praktických a praktických lékařů pro děti a dorost. Lékaři mohou peníze od kraje získat na proplacení kurzů a stáží, řekla ČTK mluvčí kraje Petra Špornová.

 

Celostátní statistiky ukazují, že více než polovina praktických lékařů v zemi je starších než 55 let. To by do budoucna mohlo pro kraj znamenat problém v zajištění péče, uvedl náměstek hejtmana Jiří Martinek (ČSSD).

„Dotačním programem reagujeme na tuto nepříznivou situaci a chceme praktické lékaře podpořit ve vzdělávání budoucích kolegů a nástupců, kterým by se věnovali ve svých ordinacích a předali jim své cenné znalosti a zkušenosti,“ uvedl Martinek.

Kraj chce podle něj podporou vzdělávání zachovat nejen dostupnost péče, ale také zvýšit počet absolventů medicíny, kteří se připravují na specializaci v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost v regionu.

Zájemci o dotaci mohou své žádosti posílat od začátku dubna do 20. července. Peníze mohou získat na vzdělávací projekty uskutečněné v letošním roce. Žadatel může dostat maximálně 70.000 korun.

-čtk-