Dětem se při testu na TBC vpichuje látka tuberkulin do předloktí. Do dvou až tří dnů by se mělo na kůži projevit, zda je dětská imunita schopná tuberkulózu zvládnout. Foto: Wikipedie

Na 500 školáků z Polné a Měřína prochází testy na TBC

Pět stovek školáků z Polné na Jihlavsku a Měřína na Žďársku prochází testy na TBC. Děti přišly loni do styku s učitelem angličtiny ze Zambie, jenž je s tuberkulózou už dva měsíce hospitalizován v jihlavské nemocnici. Výsledky testů dětí z Polné jsou zatím negativní. Testy školáků z Měřína začnou v pondělí. Definitivně musí závěry potvrdit ještě rentgenové vyšetření plic. ČTK to včera řekl Jiří Kos z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Podle lékařů děti nejsou v přímém ohrožení, riziko nákazy TBC je velmi malé. Testování má hlavně preventivní charakter.

„U žádného ze zatím testovaných dětí se nic neprokázalo, všechny byly předem plošně proočkované,“ řekl Kos. Preventivní testy zajišťují plicní oddělení nemocnic v Jihlavě a Novém Městě na Moravě. Pokud jde o tuberkulózu, je to podle něj zřejmě největší preventivní akce na Vysočině v tomto desetiletí.

V Polné začaly testy zhruba 250 dětí začátkem tohoto týdne. Dětem se vpichuje látka tuberkulin do předloktí. Do dvou až tří dnů by se mělo na kůži projevit, zda je dětská imunita schopná tuberkulózu zvládnout. Testy přibližně 280 dětí z Měřína začnou podle Jany Vacovské z plicní ambulance novoměstské nemocnice v pondělí.

Mladý muž z jihoafrické Zambie přišel do ČR na základě vládního stipendia. Studoval na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Loni v druhé polovině roku učil angličtinu na základních školách v Polné a Měříně. Od února je hospitalizován.

-čtk-