Spolu s častější indikací dárců roste počet transplantací. Jeden zemřelý dárce přitom může zachránit život hned několika lidem. Foto: Pixabay

Úhrada za indikaci dárce orgánů pomohla. Počet transplantací stoupá

Teprve pár měsíců funguje novinka, která finančně podporuje nemocnice indikující dárce orgánů, a už jsou vidět jasné výsledky. Pokud vše poběží jako dosud, mohl by být letošní rok v počtu transplantací rekordním. Zatím oproti loňsku dárců přibylo o čtvrtinu.

 

„V letošním roce jsme se pokusili dát pozitivní impuls k rozvoji české transplantologie a především k tomu, aby regionální zařízení měla zájem v tom, že připraví větší počet dárců orgánů. Bylo to podpořeno speciálním kódem v úhradové vyhlášce ve výši deset tisíc korun na jednoho dárce a tato naše aktivita zabrala. Koordinační centrum transplantací, které zaznamenává data z celé České republiky, hlásí nárůst dárců o čtvrtinu oproti stejnému období předchozího roku. Konkrétně jde o 97 dárců letos oproti 75 v roce 2015,“ komentuje čísla za první čtyři měsíce tohoto roku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Od začátku roku do čtvrtka 28. dubna už proběhlo celkem 311 transplantací. „Příliv dárců se logicky projevil ve vyšší transplantační aktivitě, nejlépe je to vidět u provedených transplantací plic za první čtyři měsíce 2016, kterých je již 18 (loni jich za celý rok bylo 34, pozn. red.). Tento příznivý trend může dále zkracovat čekací doby na transplantaci u našich pacientů a snižovat úmrtnost nemocných na čekacích listinách. Už nyní se držíme na úrovni dosud transplantačně rekordního roku 2014 a věřím, že se nám takto pozitivní rekord podaří letos překonat,“ doplňuje ředitel Koordinačního centra transplantací Miloš Adamec.

Zdroj: KST
Zdroj: KST

Jeho slova potvrzuje také šéf IKEM, kde se provádí nejvíce transplantací v Česku. „Za první kvartál máme 123 transplantací. V rekordním roce 2014 to bylo 125 transplantací, takže se pohybujeme na úrovni zatím nejúspěšnějšího roku,“ poukazuje ředitel Herman.

Ve zmíněném roce 2014, který nebyl rekordní pouze pro IKEM, ale i pro celou českou transplantolgii, bylo provedeno celkem 846 transplantací. Důvodem nárůstu bylo to, že se povedlo zavést příspěvek na pohřebné u zemřelých dárců, kompenzaci ušlého příjmu u dárců živých a možnost stát se zemřelým dárcem dostali také cizinci. Loňský rok pak byl s 793 transplantacemi historicky druhým nejúspěšnějším.

Ministerstvo možná bude v nových způsobech, jak podporovat transplantologii, pokračovat. Alespoň to ministr Němeček před měsícem řekl při příležitosti půl století transplantací ledvin v Česku. „Budeme uvažovat i o dalších opatřeních, jak posílit motivaci k transplantačnímu programu, například o hrazení dárcovských koordinátorů v jednotlivých krajských nemocnicích,“ uvedl tehdy ministr Svatopluk Němeček.

-mk-