Lékař Viktor Hladík podle pravomocného rozsudku chyboval v péči o čtyřiasedmdesátiletou ženu, která v roce 2010 zemřela v nemocnici ve Frýdku-Místku. Foto: Flickr

Lékař neuspěl s dovoláním proti zákazu a peněžitému trestu

Lékař Viktor Hladík neuspěl s dovoláním proti peněžitému trestu a zákazu činnosti za ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle pravomocného rozsudku chyboval v péči o čtyřiasedmdesátiletou ženu, která v roce 2010 zemřela v nemocnici ve Frýdku-Místku. Nejvyšší soud (NS) dovolání odmítl v únoru bez veřejného jednání, teprve nyní zpřístupnil odůvodnění.

Okresní soud ve Frýdku-Místku uložil Hladíkovi peněžitý trest 150.000 korun a zakázal mu na 1,5 roku vykonávat práci chirurga. Krajský soud v Ostravě zákaz prodloužil na tři roky. V dovolání lékař uvedl, že trest je nepřiměřeně přísný, a stěžoval si také na hodnocení důkazů. Žádal NS, aby kauzu vrátil k okresnímu soudu, případně jej sám zprostil obžaloby.

NS ale nenašel důvod k zásahu. Soudy prý shromáždily dostatek důkazů a řádně je vyhodnotily. Lékař pacientce neposkytl potřebnou péči. A přestože byl informován o zhoršení jejího stavu, ponechal ji bez lékařské intervence, a porušil tak povinnosti lékaře, stojí v rozhodnutí NS.

Žena se do nemocnice dostala v podvečer s bolestmi břicha. V noci si stěžovala na mučivé bolesti, dostala však jen opiát. Ráno ji lékaři našli v kritickém stavu s celkovou sepsí organismu. Měla totiž prasklé střevo. Podrobila se několika operacím, nakonec ale přesto zemřela.

Před soudem stanul kvůli témuž případu ještě další lékař. Soud ve Frýdku-Místku jej ale zprostil obžaloby a odvolání státního zastupitelství krajský soud zamítl.

-čtk-