Prof. Morrison je jednou z předních postav světové paliativní medicíny, nositelem několika ocenění a bývalým prezidentem Americké asociace hospicové a paliativní medicíny. Foto: Centrum paliativní péče

Odborník na paliativu Sean Morrison bude ve čtvrtek přednášet v Praze

V jeho kanceláři nad Central parkem v New Yorku visí obraz mladé ženy trpící leukémií. Zemřela před více než deseti lety po dvou nezdařených transplantacích kostní dřeně, několika měsících izolace v nemocničním pokoji a záchvatech bolesti během svého boje s nemocí. „Mám ji tady, protože mě v péči o vážně nemocné naučila mnohem víc, než jsem se kdy mohl dozvědět při studiu medicíny,“ říká profesor Sean Morrison z Icahn School of Medicine at Maunt Sinai. „Její případ symbolizuje přesně to, o co se tady pokoušíme. Cílem vždy bylo její onemocnění vyléčit a dodnes její rodina říká, že právě podpora paliativní péče jí umožnila bojovat,“ dodává profesor Morrison.

Newyorský geriatr a paliatr profesor Sean Morrison, který vede Lilian and Benjamin Hertzberg Palliative Care Institute při Mount Sinai Health Systém, je jednou z předních postav světové paliativní medicíny, nositelem několika ocenění a bývalým prezidentem Americké asociace hospicové a paliativní medicíny. Sám se podílel se na více než 20 knihách či monografiích o paliativní péči a jeho publikace se pravidelně objevují v nejprestižnějších lékařských časopisech. Publikoval přes 125 článků a jen na výzkumných grantech získal přes 45 milionů dolarů.

Pozítří, tedy ve čtvrtek 2. června, přijal profesor Morrison pozvání Centra paliativní péče a od 16 hodin bude přednášet v pražském Karolinu (Celetná 20, Modrá posluchárna). Jeho přednáška na téma Transforming Care for the Seriously Ill: The Role of Modern Palliative Care bude vyvrcholením kampaně Konec dobrý, všechno dobré, která seznamovala studenty medicíny s paliativní péčí.

Přednáška profesora Morrisona o moderní paliativní péči pořádaná pod záštitou rektora Univerzity Karlovy profesora Tomáše Zimy je volně přístupná a bude u ní zajištěn překlad do češtiny.

Centrum paliativní péče