Eva Gottvaldová není lékařka, bude ale muset řídit hygieniky z celé republiky a dokázat, že to není handicap. Foto: MZČR

Hlavní hygieničkou bude Eva Gottvaldová, rozhodla vláda

Hlavní hygieničkou ČR bude Eva Gottvaldová, rozhodla včera vláda. Zdravotnický deník již před časem informoval o tom, že jí do funkce navrhl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ČSSD). Stalo se tak poté, co překvapivě ze souboje dvou žen, které obě prošly úspěšně výběrovým řízením, odstoupila Jarmila Rážová a stala se ředitelkou středočeské hygienické stanice. Gottvaldová ve funkci nahradí Vladimíra Valentu, který byl hlavním hygienikem od října 2012 a do nynějšího výběrového řízení se nepřihlásil. Ministerstvo ale včera ještě nevědělo k jakému dní bude jmenována.

 

Do výběrového řízení se přihlásily tři kandidátky. Pavlu Svrčinovou výběrová komise pro údajné nesplnění podmínek vyřadila a nynější zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová vzala svoji žádost zpět. Hlavní hygienik je zároveň jedním z odborných náměstků ministra zdravotnictví, proto musí podle služebního zákona projít výběrovým řízením.

Osmatřicetiletá Gottvaldová působí od 1. července 2007 na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Od 4. listopadu 2012 pracuje pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

Vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, v roce 2001 absolvovala bakalářské studium se specializací na výživu člověka a v roce 2003 magisterské studium se stejnou specializací.

Ve Stálém zastoupení ČR při EU se podílela na projednávání směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků či rozhodnutí těchto orgánů o vážných přeshraničních zdravotních hrozbách.

Gottvaldová se pravidelně účastní i specializovaných jednání Evropské komise, Rady EU v pracovní skupině pro potraviny a jednání Světové zdravotnické organizace zaměřených na výživu a pohybovou aktivitu.

-čtk, red-