Hudba spojuje. Také mladé lékaře, kteří přijedou do Prahy a zahrají si Antonína Dvořáka. Foto: Pixabay

Evropští studenti medicíny a mladí lékaři budou hrát Dvořáka

Do České republiky přijelo asi 70 studentů medicíny a mladých lékařů ze 14 evropských zemí, kteří aktivně muzicírují. Sestavili symfonický orchestr a sbor a od čtvrtka nacvičují skladby českého skladatele Antonína Dvořáka. V pátek budou koncertovat v Praze a v sobotu v Brně.

 

Jedná se o dobročinný projekt Evropský orchestr a sbor studentů medicíny (European Medical Students‘ Orchestra and Choir), který se koná od roku 1993. Nejdříve koncertovaly sbor a orchestr samostatně, v roce 2009 se spojily, řekla ČTK organizátorka akce a sboristka Klára Procházková.

Minulé ročníky hostily například Londýn, Barcelona, ​​Lublaň, Stockholm nebo Budapešť. Organizace toho letošního se ujali absolventi 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Společná akce pro sbor a orchestr se v České republice koná poprvé.

Hudebníci se připravují v Praze pod vedením českého dirigenta Lukáše Prchala a německé sbormistryně Anny-Kathariny Kalmbachové. Cvičí šest až osm hodin denně, uvedla Procházková. Nejvíce účastníků přijelo ze Španělska, kterých dorazilo osmnáct. Je jich více než Čechů.

Pořadatelé s nabídkou účasti zasílají dopisy na evropské lékařské fakulty. Hudba bývá podle Procházkové častým koníčkem mediků. Orchestr se pak sestavuje podle toho, kolik je potřeba jednotlivých hudebních nástrojů. Žádný konkurz se nekoná, ale pro účast v projektu je nezbytná předchozí zkušenost s provozováním hudby.

Někteří hudebníci jezdí opakovaně i po promoci. „Není to omezeno. Pokud ten člověk začal hrát před pár lety, tak k tomu získal vztah. Máme i třicetileté,“ poznamenala Procházková. Budoucí nebo novopečené lékaře letos doplnilo několik českých studentů jiných vysokých škol v nástrojích, které se nepodařilo obsadit.

Koncerty se uskuteční v pražském kostele Svatého Salvátora a v Besedním domě v Brně, začnou vždy v 19:00. Výtěžek z obou koncertů poputuje na konto neziskové organizace Zdravotní klaun, která zajišťuje humorné návštěvy pro děti a seniory v nemocnicích a domovech pro seniory.

Na koncertech zazní Symfonie č. 5 Antonína Dvořáka a jeho Mše D Dur zvaná Lužanská. „Chtěli jsme je naučit nějaký český repertoár. Chtěli jsme zpropagovat českou kulturu a hudbu. Dvořák je podle mě nejposlouchatelnější,“ dodala Procházková. Všichni účastníci dostali noty s několikaměsíčním předstihem a očekávalo se od nich, že se před příjezdem do Prahy skladbu naučí. Při zkouškách se piluje interpretace a soulad.

-čtk-