Eva Gottvaldová vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, v roce 2001 absolvovala bakalářské studium se specializací na výživu člověka a v roce 2003 magisterské studium se stejnou specializací. Foto: MZ

HIV, klíšťata a Zdraví 2020 jsou priority nové hlavní hygieničky

Strategie boje proti nákaze HIV, jíž v Česku strmě přibývá, či reakce na letošní vysoký výskyt klíšťat – to jsou priority nové hlavní hygieničky Evy Gottvaldové. Bude také pokračovat v programu Zdraví 2020, který zahrnuje hlavní úkoly hygienické služby v Česku v ochraně zdraví obyvatel. Gottvaldová to včera řekla novinářům při přebírání funkce po svém předchůdci Vladimíru Valentovi. Personální čistky nechystá.

 

„Chci navázat na vše dobré, čeho bylo v hygienické službě dosaženo,“ uvedla. Materiály od Valenty nyní přebírá a s rozsahem svých úkolů se seznamuje. Cílem bude, aby stát adekvátně reagoval na nové výzvy, k nimž se řadí právě narůstající výskyt HIV a letošní rekordní počty nákaz od klíšťat.

Co se týče požadavků na rozpočet, zatím Gottvaldová přesné představy nemá. Valenta k tomu uvedl, že hygienická služba hospodaří ročně s 1,4 miliardy korun, je to téměř o půl miliardy korun méně než před obdobím velkých škrtů z let 2006 až 2012. V nejbližších dvou až třech letech by měla hygienická služba získat pro své dobré fungování tyto peníze zpět.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poděkoval Valentovi, že hygienickou službu stabilizoval a vypořádal se dobře s velkými výzvami, jako byly hrozby infekce MERS, ebola či zika, vybojoval také úspěšně bitvu o zachování povinného očkování dětí. Valenta připomněl, že hygienická služba řešila i případy otrav metylalkoholem a udržela přes odpor potravinářů své pravomoci při kontrole stravovacích provozů.

Valenta vedl hygienickou službu od října 2012. Gottvaldovou schválila vláda 15. července, prošla úspěšně výběrovým řízením podle zákona o státní službě. Do výběrového řízení se přihlásily tři kandidátky. Pavlu Svrčinovou výběrová komise pro údajné nesplnění podmínek vyřadila a nynější zástupkyně hlavního hygienika Jarmila Rážová vzala svoji žádost zpět.

Osmatřicetiletá Gottvaldová působila na ministerstvu zdravotnictví od roku 2007 v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Od roku 2012 pracovala pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde měla na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

-čtk, red-