Na tisíc obyvatel Slovenska připadá necelých šest zdravotních sester, zatímco průměr v EU je osm sester. Ilustrační foto: Wikipedia

Na Slovensku prý chybí 12 tisíc zdravotních sester

Ve slovenském zdravotnictví chybí 12.000 zdravotních sester, aby se země dostala na průměr EU. Upozornila na to Slovenská komora sester a porodních asistentek, podle které se situace v této oblasti v posledních letech zhoršila.

 

Nedostatek personálu se projevuje například tím, že zdravotní sestry mají na starosti více pacientů, než jim podle příslušných předpisů náleží. „Pokud jich má šest místo tří, místo 15 až 30, tak nemůžeme očekávat, že pacienti dostanou kvalitní a bezpečnou péči,“ řekla na tiskové konferenci šéfka komory Iveta Lazorová.

Na pětimilionovém Slovensku je v evidenci více než 42.000 sester a porodních asistentek, přičemž za poslední roky se tento počet snížil kvůli odchodu do penze nebo za prací do ciziny a absolventky výpadek nepokryly. „Pro zdravotnická zařízení, ať jsou to ambulance nebo nemocniční zařízení, je stále větším problémem získat sestru,“ uvedla Lazorová.

Komora s odvoláním na dřívější údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj informovala, že na tisíc obyvatel Slovenska připadlo necelých šest zdravotních sester, zatímco průměr v EU je osm sester. Lépe než Slovensko skončilo v tomto srovnání i Česko.

Malá část zdravotních sester na Slovensku loni hromadně podala výpovědi s cílem dosáhnout mimo jiné lepších platových podmínek. Své požadavky ale neprosadily, předchozí jednobarevná vláda současného premiéra Roberta Fica nespokojeným sestrám ustoupit odmítla. Sestry se nakonec vrátily na svá původní pracoviště. Ačkoliv do hromadných výpovědí se zapojil jen zlomek zdravotnického personálu, protestní akce dříve v tomto roce poznamenala chod některých zdravotnických zařízení.

-čtk-