Svaz zaměstnaneckých pojišťoven hodlá prosadit pro pojišťovny právo veta, sdělil jeho prezident Ladislav Friedrich. Foto: Institut pro veřejnou diskusi

Zaměstnanecké pojišťovny chtějí právo veta při nákupu přístrojů, VZP váhá

Zaměstnanecké pojišťovny chtějí získat větší vliv na rozhodování o tom, jaké nákladné přístroje si nemocnice koupí. Argumentují tím, že musejí zajistit dostupnost péče a financovat ji tak, aby bylo efektivně využito peněz, jež za výkony prováděné na těchto přístrojích zaplatí. Svaz zaměstnaneckých pojišťoven hodlá prosadit pro pojišťovny právo veta, sdělil jeho prezident Ladislav Friedrich ČTK. Bez souhlasu pojišťoven by tak nebyl nákup přístroje možný.

„Pokud se na tomto návrhu shodnou všechny pojišťovny, jsem připraven o něm jednat,“ uvedl na dotaz ČTK ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle mluvčího Oldřicha Tichého požadavek svazu chápe, nicméně se domnívá, že by to mělo být předmětem jednání, nikoli vznášeno jako ultimátum. „Pokud by takové jednání probíhalo, posílení role zdravotních pojišťoven bychom uvítali, ale právo veta považujeme už za krajní nástroj,“ řekl ČTK Tichý.

Ministerstvo podle mluvčího Ladislava Štichy už s žádostí o připomínky ke statutu a jednacímu řádu komise oslovilo všechny její členy, včetně zástupců pojišťoven. „V současné době tyto podněty vyhodnocujeme a po projednání s předsedou budou na programu jednání komise 14. července,“ řekl Šticha. Dodal, že změny statutu a jednacího řádu musí schválit porada vedení a ministr Němeček.

K 19. květnu se od zřízení komise uskutečnilo 18 jednání, na kterých bylo posuzováno 306 přístrojů. Přijato bylo 325 žádostí, některé byly podány a projednávány opakovaně. Komise doporučila umístění 265 přístrojů, z toho ve 182 případech šlo o obnovu přístrojů. Nedoporučila umístění a provoz 30 přístrojů.

pristroj kom

čtk-

O přístrojové komisi jsme ve Zdravotniáckém deníku psali zde. O čerstvém nedoporučení CyberKnifu pro Ústřední vojenskou nemocnici v Praze jsem psali zde.