Druhá největší česká zdravotní pojišťovna loni zaznamenala ze všech ZP nejvyšší nárůst pojištěnců – těch jí přibylo o 20 tisíc na 1,26 milionu. Hospodářské výsledky ovšem již tak dobré nebyly. Celkové saldo bylo -458 milionů korun. Foto: koláž ZD

Pojišťovna ministerstva vnitra hospodaří třetí rok v záporných číslech

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR loni hospodařila se záporným saldem. Ze sedmi českých zdravotních pojišťoven přitom měly kladné celkové saldo pouze dvě (VZP a OZP), ZP MV ČR na tom ovšem byla po ČPZP nejhůře – měla záporné saldo ve výši téměř půl miliardy korun. Uvádí to hodnocení výročních zpráv jednotlivých zdravotních pojišťoven, které vypracovaly ministerstvo zdravotnictví a financí. Dokument také poukazuje na výtky vyplývající z kontrolní akce Národního kontrolního úřadu, která se zaměřovala na roky 2012 a 2013.

 

„Z kontrolního závěru ke kontrolní akci NKÚ 14/33 vyplývají zejména výtky NKÚ vůči nehospodárnosti při nakládání s majetkem a finančními prostředky, nedostatečné kontrolní činnosti orgánů zaměstnanecké pojišťovny (§ 10 zákona č. 280/1992 Sb.) a stanovení úhrad zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům zdravotních služeb za poskytnuté hrazené zdravotní služby. Ministerstvo zdravotnictví provede kontrolu realizace nápravných opatření a bude vládu informovat o konečném stavu plnění nápravných opatření do 31. března 2017,“ uvádí se v hodnotící zprávě, která je v připomínkovém řízení. Kontrola v pojišťovně odstartovala 5. listopadu 2014 a trvala do června loňského roku. Více o jejích závěrech zde.

Druhá největší česká zdravotní pojišťovna loni zaznamenala ze všech ZP nejvyšší nárůst pojištěnců – těch jí přibylo o 20 tisíc na 1,26 milionu. Hospodářské výsledky ovšem již tak dobré nebyly. Celkové saldo bylo -458 milionů korun, přičemž saldo příjmů a nákladů základního fondu zdravotního pojištění bylo dokonce -789 milionů korun (meziroční zhoršení o 26 milionů), tedy nejhorší ze všech zdravotních pojišťoven. „Negativně stále působí celkové nastavení systému veřejného zdravotního pojištění v oblasti nevyvážených požadavků na dostupné zdroje. To nutí pojišťovnu čerpat zdroje z předchozích let a minimalizovat rezervy,“ píše se ve výroční zprávě pojišťovny, která loni nezaznamenala žádné závazky po lhůtě splatnosti.

Hospodaření pojišťovny tak skončilo již třetí rok v záporných číslech. V tomto kontextu je dobrou zprávou, že zdravotně pojistný plán pro uplynulý rok počítal s ještě mnohem horším propadem dosahujícím celkového salda -910 milionů korun. To se nakonec povedlo snížit díky hospodářskému růstu, který byl lepší než predikované makroekonomické ukazatele ministerstva financí. „Příjmy z výběru pojistného po přerozdělování vzrostly oproti plánu o více než miliardu korun (+3,9 procenta), meziročně pak mírně (o 0,3 procenta) předstihovaly růst výdajů na zdravotní služby. V posledních letech však dynamika růstu výdajů na zdravotní služby překonává dynamiku růstu příjmů z pojistného, což není dlouhodobě udržitelné,“ konstatuje hodnotící zpráva.

Navzdory konjunktuře tak pojišťovně klesají zůstatky na jednotlivých fondech, takže zatímco na konci roku 2012 měla ZP MV ČR zůstatek rovnající se ekvivalentu 75 průměrných denních výdajů na zdravotní služby, loni už to bylo 48. Na konci uplynulého roku pak měla pojišťovna na běžném účtu 1,068 miliardy, což je meziroční pokles o 552,6 milionu korun. Tyto prostředky by vystačily na úhradu zdravotních služeb na 14 kalendářních dnů.

Vyšší personální výdaje, méně zaměstnanců

Výdaje na vlastní činnost ZP MV ČR meziročně sice stouply o 17,6 procenta na 762 milionů, přesto však oproti plánu nebylo 108 milionů vyčerpáno. Největší část, 455 milionů, tvořily personální výdaje, které byly oproti plánu vyšší o 6,3 procenta. Přesto ale i loni pokračoval trend růstu počtu pojištěnců na jednoho zaměstnance, u kterého ZP MV ČR dosahuje nejvyšší hodnoty ze všech zdravotních pojišťoven. „Jejich průměr přesahuje o 402. Oproti plánu i meziročně se snížil počet zaměstnanců, naopak počet pojištěnců vzrostl, meziročně opět nejvíce ze všech pojišťoven,“ uvádí hodnotící zpráva.

U pojišťovny loni nedošlo k zásadnější změně v síti smluvních poskytovatelů zdravotní péče, meziročně jich mírně přibylo. „I v roce 2015 pokračuje trend poklesu zejména počtu praktických lékařů pro děti a dorost, naproti tomu se zvýšil počet zubních lékařů. V počtu lůžkových poskytovatelů zdravotních služeb došlo k mírnému poklesu, způsobeného především sloučením některých poskytovatelů,“ uvádí zpráva ministerstev.

Celkové náklady na zdravotní služby činily 27,617 miliardy, což je meziroční nárůst o 5,7 procenta. Průměrné náklady na zdravotní služby na pojištěnce dosáhly výše 21 904 korun, tedy o 838 korun (tj. čtyři procenta) více než v roce předchozím. K největšímu nárůstu o 813 milionů korun (6,2 procenta) došlo v segmentu lůžkové péče, v ambulantní péči vzrostly meziročně náklady o 442 milionů (5,8 procenta). Výrazně si polepšila lázeňské léčebně rehabilitační péče, která dostala přidáno 51,1 milionu (13,5 procenta), dále radiologie a zobrazovacích metody (nárůst o 16 procent, tedy o 34,8 milionu) a centrová léčiva (růst o 14,3 procenta neboli 13,4 milionu). Na prevenci pojišťovna dala 115,3 milionu, což je meziročně nárůst skoro o 15 procent.

Náklady na léčení cizinců, kteří si jako výpomocnou zdravotní pojišťovnu zvolili ZP MV ČR, činily 60,2 milionu, což je meziroční nárůst o dvacet procent. Při zvýšení počtu ošetřených cizinců téměř o čtvrtinu ovšem průměrný náklad na jednoho ošetřeného klesl o 3,4 procenta na 4547 korun. Od zahraničních pojišťoven ale ZP MV ČR dostala proplaceno jen 38,7 milionu korun, o zbylých 21 milionů se jí snížil zůstatek na základním fondu.

Díky počítačovým revizím loni pojišťovna neuznala zdravotní služby za 1,325 miliardy, během 193 fyzických revizí pak dosáhla úspory 4,9 milionu. Při schvalování nákladných léčiv, výkonů, prostředků a péče v zahraničí neuznala péči za 60,1 milionu, ostatní revizní činností uspořila 69 milionů.

-mk-