Lék vznikl díky výzkumu českého vědce Antonína Holého,jehž nedožité 80. narozeniny si v těchto dnech připomínáme. Foto: ÚOCHB

Evropská komise schválila užití léku Truvada jako prevence nákazy HIV

Evropská komise minulý měsíc schválila užívání léku Truvada v kombinaci se zásadami bezpečných sexuálních praktik k prevenci nákazy virem HIV u rizikových skupin obyvatelstva. Přípravek vyráběný farmaceutickou firmou Gilead Sciences, která při jeho vývoji využila výsledků výzkumu českého vědce Antonína Holého, bude na předpis, připomněl zástupce komise.

Nové doporučení týkající se léku Evropské komisi zaslala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) na konci července. EMA ve svém materiálu připomněla, že v EU se jedná o první lék doporučený ke snížení rizika nákazy virem HIV. Využíván by podle agentury měl být jako součást celkové preventivní strategie společně například s používáním kondomů. Dosud se lék užíval pro potlačování infekce u nemocných, k takovému použití byl v EU autorizován už v roce 2005.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) užívání léku v rámci prevence schválil už v roce 2012. Mluvčí českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomová ČTK řekla, že doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky je vzhledem k centralizovanému způsobu schvalování registrace léčiv platné také pro Českou republiku.

Dosud čeští odborníci uvedené užití Truvady spíše nedoporučovali. Podle klinických studií totiž přípravek riziko nakažení sice snižuje, nechrání však stoprocentně. V Česku smějí Truvadu předepisovat specializovaná pracoviště v kombinované antiretrovirové terapii dospělých infikovaných HIV-1. Truvadu nelze použít v případě rezistentních mutací vůči jedné z jejích složek. Orientační prodejní cena Truvady je 14.063,37 korun, orientační doplatek pacienta 166,12 korun. Doplatek se nezapočítává do ochranného limitu, po jehož překročení pojišťovna peníze vrací.

Lékaři v České republice k letošnímu 30. červnu evidují 2783 HIV pozitivních. Ve většině případů jde o muže. Z celkového počtu u 484 lidí propuklo onemocnění AIDS. Ještě loni v listopadu bylo v Česku evidováno 2567 nakažených HIV. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CAntonín HolýVVM) z letošního června se přitom nákazy virem HIV neobává 82 procent Češek a Čechů.

-čtk-