Zkušenosti s jejich fungováním ukazují, že více než ke skutečnému hodnocení péče slouží - obdobně jako internetové diskuse - k sebeprezentaci jedinců, kteří jsou nespokojeni se vším.," prohlásil o webech hodnotících lékaře mluvčí VZP. Foto: Wikimeida

Pojišťovny jsou k hodnocení lékařů pacienty spíše skeptické

Tři největší zdravotní pojišťovny neuvažují o tom, že by pacientům umožnili hodnotit jejich lékaře. Podle nich může být hodnocení pacienta příliš subjektivní a může poškodit dobré jméno lékařů. Tuto službu nově nabízí Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), která má 740.000 pojištěnců. Její klienti hodnotí lékaře, u kterých byli ošetřeni, hodnocení je pak veřejně dostupné na webu Atlas doktorů. Službu dnes OZP prezentovala novinářům.

 

Na internetu už existují některé servery, které pacientům umožňují ohodnotit práci doktorů. Podle zástupců některých pojišťoven jsou ale na těchto portálech běžně falešné recenze, které mají za cíl lékaře poškodit.

„Zásadní rozdíl oproti stávajícím zdravotním serverům, které umožňují do jisté míry podobné hodnocení, je v tom, že s námi může hodnotit pouze ten klient, který u hodnoceného lékaře skutečně byl, což poznáme z výkazu péče, který od lékaře dostaneme,“ uvedl ředitel OZP Radovan Kouřil.

Pacienti OZP mohou hodnotit prostředí čekárny a ordinace, přístup sestry a lékaře, zda dostali všechny potřebné informace k dalšímu postupu léčby či zda nemuseli na vyšetření dlouho čekat. Hodnocení se tedy netýká kvality vyšetření, které pacient těžko může kvalifikovaně posoudit.

Největší tuzemská pojišťovna, u které je pojištěno zhruba 5,9 milionu lidí, o zavedení podobné služby neuvažuje. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřicha Tichého nechce dublovat už existující hodnotící weby. „Zkušenosti s jejich fungováním ukazují, že více než ke skutečnému hodnocení péče slouží – obdobně jako internetové diskuse – k sebeprezentaci jedinců, kteří jsou nespokojeni se vším. Cílem VZP je poskytovat svým klientům služby, které jim zprostředkují skutečně objektivní informace,“ uvedl Tichý.

Skepticky se k hodnocení lékařů pacienty staví i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra s 1,28 milionu pojištěnců. „Takovou myšlenku nepodporujeme. Subjektivní soud pacienta může být ovlivněn pocity, náladou i samotnou nemocí. Víme, že některé už existující servery poměrně poškodily dobré jméno řady lékařů, kteří jsou jinak vynikající odborníci,“ řekla ČTK mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenky Mazurové se třetí největší pojišťovna zaměřuje především na to, aby pacienti mohli upozornit na neoprávněné vyúčtování služeb. V budoucnu chce tuto službu i nadále rozvíjet. ČPZP má 1,23 milionu pojištěnců.

-čtk-