Včerejší jednání Sdružení praktických lékařů (na snímku vlevo místopředseda Petr Šonka) s náměstkem Tomem Philippem (vpravo) skončilo kompromisem a zrušením protestní akce naplánované na příští středu. Foto: MK

Stávka praktiků nebude, sdružení se s ministerstvem dohodlo na kompromisním řešení

Praktičtí lékaři příští týden stávkovat nebudou. Na jednání s náměstkem pro zdravotní pojištění Tomem Philippem a ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem se dohodli na kompromisním navýšení úhrad i další diskusi ohledně větších kompetencí a zrušení některých preskripčních omezení. Podle Toma Philippa by se tak měla role praktiků v systému do budoucna posilovat.

 

„Dohody bylo dosaženo. Trvalo nám to trochu déle, protože jsme v segmentu primární ambulantní péče diskutovali zásadní věci a nebylo lehké se na všem dohodnout. Ve třech základních bodech, tedy úhradách segmentu, kompetencích a preskripčních omezeních byla dohoda dosažena. Úhrady porostou srovnatelně s jinými segmenty a detaily budou upřesněny v úhradové vyhlášce. Kompetence budou projednávány dále a jasně deklarovány ve věstníku a dalších dokumentech ministerstva zdravotnictví. Jde zejména o oblast předoperačních vyšetření, ale i dalších eventuálních výkonů. Domluvili jsme se také, že se zdravotními pojišťovnami zahájíme proces revize preskripčních omezení,“ uvedl po jednání, které bylo téměř o hodinu delší, než se očekávalo, náměstek Philipp. O požadavcích praktiků ohledně preskripčních omezení jsme psali zde, více o snad zdárně uzavřeném sporu SPL a ministerstva zde.

„Výsledkem je kompromis, který je pro Sdružení praktických lékařů přijatelný. Oceňujeme, že se bavíme o posílení oboru do budoucna, i to, že byl deklarován příslib navýšení úhrad pro segment i v příštích letech. Za této situace jsem oprávněn prohlásit, že důvody pro protestní akci plánovanou na 21. září v tento okamžik pominuly a stávka nebude,“ říká místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Budou praktici v budoucnu bránou do systému?

Praktici sice nevymohli původně požadované šestiprocentní navýšení kapitační platby, úhrady však vzrůst mají jak nyní, tak v nadcházejících letech. O jakou částku by se pro příští rok mělo jednat, však ministerstvo i praktici odmítli zveřejnit (ministr Němeček hovořil na ČT24 o zhruba dvouprocentním nárůstu). „Čísla na jednání padla a my jsme se zavázali, že budeme aktivity v úhradové vyhlášce směřovat tak, aby byla naplněna. Finance ovšem nebyly tím, o čem bychom se bavili nejdéle. Nejdéle jsme jednali o odborných věcech – o kompetencích, řešení dispenzarizace a preskripčních omezeních s tím, co by přinesla jejich modifikace,“ doplňuje Philipp. Úhradová vyhláška musí být dle zákona hotová do konce října, v nadcházejících týdnech proto ministerstvo ještě s praktiky dořeší technikálie.

I když byla jednou z hlavních stížností praktiků výše kapitace, která se v úhradové vyhlášce nenavyšovala od roku 2009, o tom, jestli je její obsah nastaven optimálně, se nejednalo. To, jaké by měl mít kvalitní praktik ordinační hodiny, co všechno by měl svým pacientům nabídnout či jak by si je měl zvát, tak zůstane při starém. V současnosti se kapitace pohybuje ve výši 47 až 52 korun, více přitom dostávají ti lékaři, kteří mají činnost rozprostřenou do pěti dnů a slouží alespoň dvakrát v týdnu do 18 hodin (více např. zde). Prostředky od pojišťoven navíc mohou dostat také například ti, kdo slouží službu lékařské první pomoci.

Včerejší dohoda však podle Toma Philippa otevřela dveře debatě ohledně gatekeepingu a primární péče, tedy stavu, kdy by praktik „hlídal“ vstup pacientů do další péče, například ke specialistům. „Začali jsme velmi dobře diskutovat a až se situace zklidní, napíšeme úhradovou vyhlášku a postoupíme ve věcech, jako jsou předoperační vyšetření a preskripční omezení, bude čas na to, abychom cizelovali dál jinak docela dobrý systém,“ řekl ZD Tom Philipp.

-mk-