Přispět fotkou do databáze emocí může kdokoli, na snímcích mohou být jak jednotlivci, tak skupiny. Návštěvníci webu mohou pomoci také tím, že již vložené fotografie ohodnotí kliknutím na sestavu piktogramů podle toho, kterou emoci podle nich zachycuje. Foto: http://daruj.emoce.info/

Univerzita tvoří databázi emocí, pomůže autistům s rozpoznáváním

Databázi fotek zachycujících šest základních emocí vytvářejí psychologové Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Autentické obrázky jsou základem pro novou hru, která pomůže zlepšit život dětem a dospívajícím s poruchou autistického spektra. Sami totiž emoce těžko rozeznávají. Pro vytvoření hry potřebují tvůrci co nejvíce fotek, obracejí se proto na veřejnost.

 

„Lidé, u nichž se projevuje autistické vnímání světa, rozeznávají své emoce i emoce druhých lidí obtížněji. Pokud má dítě ve škole 20 spolužáků, každý své pocity vyjadřuje jinak. Například dítě s Aspergerovým syndromem pak neví, co kdo jak myslí a jak se cítí. Díky naší hře si postupně vytvoří osobní databázi toho, jak různé emoce vypadají, a bude tak lépe rozpoznávat to, co uvidí v reálném životě,“ uvedl vedoucí Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Pavel Humpolíček.

Fotografie by měly zachycovat radost, smutek, strach, hněv, znechucení a překvapení. S vytvářením databáze fotografií odborníci spoléhají na pomoc veřejnosti. Přispět fotkou může kdokoli, na snímcích mohou být jak jednotlivci, tak skupiny. Návštěvníci webu mohou pomoci také tím, že již vložené fotografie ohodnotí kliknutím na sestavu piktogramů podle toho, kterou emoci podle nich zachycuje.

Odměnou pro poskytovatele a hodnotitele fotografií budou věcné ceny od partnerů projektu, Nadačního fondu Kometa nebo Masarykovy univerzity.

Připravovaná hra je součástí programu Newron, který psychologové spolu s informatiky Masarykovy univerzity vyvíjejí od roku 2012. Novou hru i celý program Newron si může vyzkoušet kdokoliv. Je zdarma ke stažení na webových stránkách www.newron.cz a www.emoce.info.

Podívejte se, jak vypadají aplikace Newron:


 -čtk-