Mák setý, čili Papaver somniferum, je původním zdrojem opia a opioidů. Problémem Spojených států je stále častější zneužívání léků, které opiáty obsahují. Foto: Wikimedia

Americký regulační úřad omezil výrobu opiátů pro příští rok, lidí jako byl zpěvák Prince hrozivě přibývá

 

Drug Enforcement Administration (Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami) v USA pro rok 2017 oproti letošku výrazně omezil celkové množství opiátů, které producenti budou moci vyrobit. Půjde o snížení výroby o cca 25% a hydrokodonu se například vyrobí méně až o 34%. Stále častější zneužívání těchto látek závislými osobami je v zemi velkým problémem  V roce 2014 na předávkování opiáty zemřel na území USA rekordní počet lidí v historii a v této souvislosti tam dochází až k 80 úmrtím denně. Jak píše autorka Angela Chan na portálu The Verge, narůstá i počet případů, kdy pacienti po vysazení léčby z těchto preskripčních přípravků přechází na nelegální drogy, především na heroin. 

 

Omezení výroby se bude týkat morfia, hydromorfonu, oxykodonu, hydrokodonu a fentanylu (jehož předávkování letos stálo za úmrtím hudebníka Prince, který jej bez předpisu užíval kvůli bolestem kyčle a kolene).

Novinář John Temple, autor knihy American Pain, k tomu říká: „I přes tyto škrty zůstane produkce výrazně vyšší, než tomu bylo v 90. letech minulého století nebo okolo roku 2000.“ A Dr. Andrew Kolodny z neziskového léčebného centra Phoenix House komentuje redukci produkce v článku z elektronické verze The Guardian takto: “Tohle by pomohlo, kdyby k tomu došlo před 10 až 15 lety, kdy spotřeba opiátů rostla a rychle stoupala dál a dál. Teď, když zažíváme masivní nadužívání těchto léků, je to jen slabé a opožděné opatření.”

Úřad DEA loni u opiátů povolil určité navýšení výroby a aktuální snížení vlastně jen vrací povolené produkční limity na předchozí úroveň. Zasloužila se o něj nicméně i skupina šesti senátorů, která v červenci vyzvala regulátora k omezení produkce alespoň menší části z oněch 14 miliard opiátových tablet, které Američané každý rok odhadem spolykají. „My jsme v minulých letech při schvalování produkčních limitů vytvářeli zhruba 25% rezervu, abychom mohli pružně reagovat na nárůsty v preskripci i na výpadky ve výrobě. Doposud jsme ji nikdy nemuseli využít,“ uvedla také v komentáři k aktuálnímu zásahu Barbara Carreno, mluvčí DEA.

Z aktuálních údajů IMS vyplývá, že v USA momentálně dochází ke snižování preskripce i spontánně a DEA tvrdí, že tomu tak je i proto, že i samotní lékaři si stále více uvědomují nebezpečí, které je se zvýšenou spotřebou těchto návykových látek spojeno. Úřady také tvrdě zasahují proti soukromým zařízením, v nichž se tato návyková léčiva nezodpovědně předepisují za finanční odměnu „jako na běžícím páse“ bez řádného vyšetření pacienta. V angličtině pro ně mají příhodné označení „pill mill“ (pilulkový mlýnek).

-ipo-