Britská vláda bude usilovat o to, aby byla Národní zdravotní služba soběstačná a nepotřebovala zdravotníky z ciziny. Proto má v nadcházejících letech výrazně posílit produktivita lékařských fakult. Foto: koláž ZD

Londýn chce nahradit zahraniční zdravotní personál britským

Vláda v Londýně hodlá v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie zvýšit počet britských lékařů ve státním zdravotnictví. Cílem je nahradit zahraniční pracovníky, kteří jsou teď pro chod systému nezbytní. Řekl to včera britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Od roku 2018 by podle něj mělo ročně studovat medicínu o 1500 Britů více než teď.

 

Vláda má snahu, aby zdravotní systém (National Health Service; NHS) byl soběstačný, co se týče lékařů, zdůraznil ministr. Nechce proto, aby byl systém závislý na zahraničních odbornících, především evropských, kteří představují 25 procent zdravotnického personálu.

„Chceme, aby v NHS pracovalo více britských lékařů, zdravotníků a zdravotních sester,“ shrnula záměr premiérka Theresa Mayová, kterou cituje agentura AFP.

Nový plán vyvolal kritiku například hlavních lékařských odborů BMA, podle kterých „uzavření britských hranic a zastavení příchodu zahraničních lékařů by bylo špatnou zprávou pro kvalitu (zdravotní) péče“ v Británii.

„Myšlenka, že v otázce zdravotnického personálu můžeme být soběstační, je směšná. NHS bez volného pohybu osob (v rámci EU) míří ke katastrofě,“ varovala poslankyně opozičních labouristů Diane Abbottová. Záměr vlády hned odsoudila i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

-čtk-