"Musíte doložit, že to má znaky autorského díla v souladu se zákonem. To tam postrádám, a proto jednání přeruším," uvedla krátce po zahájení projednávání soudkyně pražského městského soudu. Foto: Pixabay

Tronevia má doložit, že systémy pro SÚKL jsou autorským dílem

Firma Tronevia má do dvou měsíců předložit soudu důkazy o tom, že systémy, které vytvořila pro Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), jsou autorským dílem. Soudkyně Dagmar Stamidisová dnes totiž stejně jako SÚKL nenalezla v žalobě firmy tvrzení, která by to dokládala. Tronevia požaduje, aby ústav přestal údajně neoprávněně používat osm aplikací včetně elektronického receptu. Svá autorská práva si cení na 167 milionů korun.

 

„Musíte doložit, že to má znaky autorského díla v souladu se zákonem. To tam postrádám, a proto jednání přeruším,“ uvedla krátce po zahájení projednávání soudkyně pražského městského soudu. Právníkovi firmy Tomáši Pavelcovi doporučila, aby jako svědky navrhl zaměstnance společnosti. „Ať popíšou, co dělali a z čeho vycházeli,“ řekla.

Pavelec chtěl znaky autorského díla prokázat mimo jiné znaleckými posudky, soudkyně mu ale sdělila, že zatím žádný posudek nechce, a pokud ho chtít bude, nechá si ho vyhotovit znalcem, kterého sama ustanoví.

Advokát SÚKL Jiří Matzner u soudu uvedl, že Tronevia se začala svých nároků domáhat až tehdy, kdy se ústav rozhodl vypsat nové výběrové řízení na poskytované služby. „My říkáme: vy jste plnili podle smlouvy, za to jste dostali zaplaceno a dnes říkáte, že vám máme zaplatit něco navíc za něco, co jste nám dodali, v zásadě nikdy jste neřekli, že za to budete chtít peníze navíc, a ani jste neprokázali, že se jedná o autorské dílo,“ popsal novinářům. Podotkl, že ne každý program je autorským dílem a ne každá úprava je nezbytně autorská. „Žaloba o 167 milionů je v této fázi z mého pohledu velmi předčasná,“ uzavřel.

Tronevia si v žalobě stěžuje na to, že ústav užívá aplikace bez zaplacení odměny a že firmu opakovaně označuje za viníka jejich výpadků. Odmítá, že by ústav od systémů svévolně odpojila, pouze prý uplynula sjednaná doba k poskytování servisní podpory.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dříve uvedl, že se stát nenechá vydírat naprosto nepřiměřenými finančními požadavky soukromé firmy a poradí si i bez jejího softwaru.

Na základě návrhu firmy a následného předběžného opatření soudu přestaly loni v prosinci fungovat elektronické recepty, na něž byl vázán výdej konopí k léčebným účelům. Ústav pak výdej zajistil sám prostřednictvím konopného registru.

Projednávání žaloby bude pokračovat na jaře.

-čtk-