Civilisté v Allepu trpí následky kruté války a bombardování. Izrael nabízí lékařskou pomoc. Foto: YouTube

Izrael zvažuje možnost léčit zraněné ze syrského Halabu

Izrael zvažuje možnost, že by přijal zraněné syrské uprchlíky z Halabu (Aleppa) na léčení do svých nemocnic. Informoval o tom včera izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jak poznamenala agentura Reuters, mnoho zraněných Syřanů se za uplynulé tři roky v Izraeli již léčilo, tajně se dostali přes hranice v oblasti okupovaných Golanských výšin. Izrael a Sýrie jsou přitom formálně stále ve válečném stavu.

 

„Jsme připraveni přijmout zraněné ženy a děti a rovněž muže, jestliže to nejsou bojovníci… a přivézt je do Izraele a postarat se o ně v našich nemocnicích, jako jsme to již udělali s tisícovkami syrských civilistů,“ řekl Netanjahu zahraničním novinářům. „Požádal jsem ministerstvo zahraničí, aby hledalo způsoby, jak rozšířit naši lékařskou pomoc civilním obětem syrské tragédie, zejména v Halabu,“ dodal.

V Sýrii nyní již několikátý den pokračuje evakuace civilistů a bojovníků z povstalci držené východní části Halabu. Podle Turecka již z oblasti odešlo 37.500 lidí.

Izrael v syrském konfliktu oficiálně nepodporuje žádnou z bojujících stran. Režim syrského prezidenta Bašára Asada podporují radikálové z hnutí Hizballáh, které židovský stát považuje za úhlavního nepřítele. Stejně nebezpeční jsou ale pro Izrael i bojovníci napojení na teroristickou síť Al-Káida, kteří bojují v řadách rebelů.

-čtk-