Vybrané adeptky z ukrajinské zdravotní školy začnou s výukou češtiny doma a zhruba po třech měsících by se přemístily do Liberce. Foto: Wikipedie

Liberecká nemocnice chce získat desítky sester z Ukrajiny

Nedostatek sester pro lůžková oddělení hodlá krajská nemocnice v Liberci částečně řešit náborem na Ukrajině, získat jich tam chce řádově desítky. V Liberci by mohly začít pracovat na podzim příštího roku. Novinářům to včera řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Jednání na Ukrajině podle něj trvají už několik měsíců. Nemocnice má konkretizovat svou představu do konce letošního roku. „Prvním krokem by mohlo být sehnání 20 až 30 zdravotních sestřiček,“ uvedl ředitel. Podle něj by vybrané adeptky z ukrajinské zdravotní školy začaly s výukou češtiny doma a zhruba po třech měsících by se přemístily do Liberce. „Tady by se jazykově doučily a zhotovily zkoušku, aby mohly být plnohodnotnou zdravotní sestrou,“ uvedl ředitel. Ambicí nemocnice je v další fázi umožnit dokončení vzdělání zdravotní sestry z Ukrajiny na české střední škole. „Čtvrtý ročník studia by mohly absolvovat v Liberci, řekl Nečesaný.

Nemocnice s 2700 pracovníky zaměstnává asi 90 cizinců, z toho 60 je ze Slovenska. Z Ukrajiny jich je 15, asi polovina jsou sestry. Vedení nemocnice je chválí. „Jsou velmi pracovité, vstřícné, hodně o tu práci stojí,“ uvedla ředitelka pro ošetřovatelskou péči Marie Fryaufová. Plat sestry na Ukrajině se pohybuje podle Nečesaného mezi 2000 až 3000 korunami a těžko nacházejí uplatnění. V Liberci jim nabídnou základní plat 20.000 až 25.000 korun se závazkem minimálně na dva roky. „Budou pod dohledem plnit základní roli zdravotní sestřičky pro méně náročné obory,“ uvedl Nečesaný.

Nemocnice se snaží získat sestry i v republice. Letos je lákala na náborový příspěvek 50.000 korun. „Kampaň splnila svůj účel, podařilo se nám získat řadu velmi erudovaných a schopných sestřiček,“ uvedl vedoucí personálního oddělení Štefan Nebus. Liberecká nemocnice má dostatek sester pro náročnou a specializovanou péči. Dlouhodobě ji ale chybí sestry pro lůžková oddělení, kde jsou sice menší nároky na odbornost, ale práce je finančně hůře ohodnocená. Řadu sester odrazuje i velká vytíženost na oddělení. „Zaměstnáváme zhruba 1600 nelékařských pracovníků, z toho 960 sester. V nelékařských oborech nám chybí asi 60 lidí, a to včetně laborantů, terapeutů a farmaceutických asistentů,“ uvedla Fryaufová. Lékařů mají podle Nečesaného dostatek, aktuálně hledají lékaře specializované na neurologii a ORL. Průměrný plat zdravotní sestry v Liberci je kolem 33.000 korun, u lékařů 73.000 Kč.

-čtk-