Foto: Pexels

Senát možná upraví dodavatelskou povinnost distributorů léků, upravit bude chtít i vzdělávání lékařů

Senát možná upraví povinnost distributorů léků dodávat do lékáren požadované přípravky do dvou dnů. Horní komoře to včera doporučil její zdravotnický výbor v rámci novely o léčivech. ČTK to řekla členka výboru Daniela Filipiová (ODS), která má novelu na starosti. Senátoři chtějí úpravou vyhovět připomínkám antimonopolního úřadu, dodala bez dalších podrobností Filipiová.

 

Debata se podle Filipiové ve výboru vedla také o snížení ceny u léků využívaných v nákladné biologické léčbě, kterou ve Sněmovně prosadil předseda jejího zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO). Senátorka podotkla, že úprava v připojené změně zákona o veřejném zdravotním pojištění je nesouvisejícím přílepkem.

Novela má až o 40 procent (nyní až 32 procent) snížit cenu generik, tedy levnějších variant originálních léků. Opatření má podle Vyzuly zvýšit dostupnost cílené léčby a levnější varianty biologických léků, takzvaných biosimilars.

Minimálně úpravy čekají v Senátu také novelu o získávání specializované způsobilosti lékařů, která by měla zkvalitnit systém vzdělávání lékařů po promoci na lékařské fakultě. Jeho současnou podobu uvádějí lékaři jako jeden z důvodů pro odchod do zahraničí. Původní vládní návrh novely předpokládal snížení základních specializačních oborů o více než čtvrtinu, ze 46 na 33. Sněmovna ale schválila zachování 43 oborů, což bylo terčem kritiky v Senátu. Podle Filipiové by se měl počet oborů snížit v souladu s přáním České lékařské komory.

Novela by měla také zvýšit počet základních kmenů, které jsou součástí specializačního vzdělávání lékařů, a to ze 17 na 19. Vláda původně navrhovala 18 kmenů, poslanci přidali vedle onkologického kmene i kmen maxilofaciálně chirurgický. Délka vzdělávání v základním kmeni by se měla prodloužit ze dvou let na dva a půl roku. Umožní se ale souběžné studium ve dvou příbuzných specializačních oborech, tedy takových, které náležejí ke stejnému kmeni.

-čtk-