Británie bojuje s nedostatkem volných nemocničních lůžek. V některých nemocnicích je kapacita stoprocentně obsazena. Foto: koláž ZD

Británie bojuje s nedostatkem lůžek, pacienti musí čekat i mnoho desítek hodin

Ve Velké Británii zoufale scházejí nemocniční lůžka. Situace ve více než desítce zařízení je dokonce tak špatná, že nemají vůbec žádné volné kapacity a došlo i k případům, kdy pacient po desítkách hodin čekání na vozíku zemřel. Přesto ministr zdravotnictví Jeremy Hunt, stejně jako premiérka Theresa Mayová, odmítají tvrzení o humanitární krizi – podle Hunta je situace způsobena částečně tím, že lidé chodí na pohotovost i v případech, kdy by neměli.

 

Pouze 273 volných lůžek na sto tisíc obyvatel – tak vypadala vytíženost nemocničních kapacit ve Velké Británii v roce 2014. To je o více než polovinu méně, než tomu bylo v České republice (kde navíc o rok později celkové kapacity akutních lůžek ještě o 600 vzrostly a obsazenost činila 70 procent). Británie se tak v tomto ohledu řadí podle Eurostatu na 24. příčku z 27 evropských zemí. Méně volných postelí mají jen Dánsko, Irsko a Švédsko.

volne postele eurostat
Počet volných postelí na sto tisíc lidí. Zdroj: Eurostat. Pro zvětšení klikněte na obrázek

Situace v Británii nyní začíná zdravotníkům přerůstat přes hlavu. Přes deset zařízení už nahlásilo, že mají obsazenost na stech procent. Například jedna nemocnice v Essexu neměla během prosince na oddělení všeobecné a intenzívní péče volné ani jedno lůžko po celých 27 dní. Na oddělení neodkladné péče ve Worcesteru dokonce dva lidé zemřeli během doby, kdy na vozíku čekali na postel. Jedna pacientka měla aneurysma, druhý pacient podlehl infarktu poté, co čekal 35 hodin. Během prosince k tomu byla oddělení neodkladné péče více než 140 krát pacientům uzavřena a celkem 42 pohotovostí muselo bylo během prvního lednového týdne odklánět sanitky do jiných nemocnic. To je dvakrát více než ve stejném období předešlého roku.

Počty nemocničních lůžek na tisíc obyvatel v roce 2000 a 2014. Zdroj: OECD
Počty nemocničních lůžek na tisíc obyvatel v roce 2000 a 2014. Zdroj: OECD. Pro zvětšení klikněte na obrázek

„Systém pohotovostní péče je na kolenou, a to navzdory velkému úsilí personálu, který se snaží vyrovnávat s nároky, jež jsou na něj kladeny,“ řekl Taj Hassan, prezident Royal College of Emergency Medicine. „Stupeň krize, který postihl systém pohotovostní péče, dosáhl nových výšek, jak jsme předvídali, a to hlavně kvůli nedostatku investic jak na lůžka v sociální, tak akutní péči, a také kvůli personálnímu zajištění pohotovostí,“ dodal.

Stamiliony liber navíc nepomohly

Ministr Hunt ale namítá, že Británie vynakládá na zdravotnictví oproti evropským zemím nadprůměrné finance – přesto však trpí jedním z největších nedostatků postelí. Pro Radio 4 přitom ministr nedávno řekl, že tlaky v Národní zdravotní službě se týkaly spíše plynulosti financování než jeho celkové výše. Podle něj má Národní zdravotní služba (NHS) víc doktorů, sester i peněz než kdy dřív. Rostoucím financováním argumentuje i premiérka Theresa Mayová. Ministryně školství Justine Greeningová k tomu dodává, že NHS dostala na zimní sezónu 400 milionů liber navíc.

Náklady na zdravotnictví v přepočtu na hlavu v zemích OECD. Zdroj: OECD
Výdaje na zdravotnictví v přepočtu na hlavu v zemích OECD v roce 2015. Zdroj: OECD. Pro zvětšení klikněte na obrázek

„Musíme se ale vypořádat s tím, že máme velmi závažné problémy v jedné nebo dvou nemocnicích,“ přiznává Hunt, dodává ovšem, že je podle něj zvýšený tlak způsobený lidmi, kteří chodí na oddělení neodkladné péče, když by neměli.

Kdo je tedy na britských lůžkách hospitalizován? Více než 70 procent postelí je obsazeno pacienty, kteří byli přijati právě na pohotovosti. 80 procentům lidí, kteří zůstávají v nemocnicích déle než dva týdny, pak je přes 65 let. Podle Theresy Mayové přitom stárnoucí populace přináší tlak, a to zejména na rozhraní zdravotní a sociální péče. „Přijali jsme v souvislosti s tím některé okamžité kroky, zároveň ale také chceme zajistit v NHS tu nejlepší praxi a hledat dlouhodobé řešení problému, před nímž vláda roky uhýbala,“ řekla Mayová pro Sky News.

-mk-