Zdravotní sestry začínají být ohroženým druhem. Ve Velké Británii jich chybí 24 tisíc. Foto: Wikimedia

Katastrofální čísla z Británie: 96 procent nemocnic hlásí nedostatek sester. Pacienti zůstávají bez pomoci

 

Kritický nedostatek sester není českým specifikem. Ještě horší situace, než u nás, je ve Velké Británii. Podle oficiální analýzy tamní Národní zdravotní služby (NHS – National Health Service), o níž informoval například The Telegraph, vykazuje téměř každá britská nemocnice nebezpečný podstav zdravotních sester. Personál přiznává, že uprostřed krize zdravotnictví nestihá, pacienti zůstávají neumyti, bez monitorace i důležitých léků. Čísla ukazují, že 96 procent akutních nemocnic nenaplňuje plánované stavy sester, je to nejhorší stav od roku 2014, kdy se taková analýza začala vůbec provádět.

Britské nemocnice navíc aktuálně čelí nebývalému nárůstu případů chřipky a dalších infekcí, jichž je o 75 procent více než loni. Čtyři z deseti „ústavů národního zdraví“ (NHS trust) konstatují, že jsou pod největším tlakem, jaký kdy ve své historii zažily v zimním období.  Zdravotní sestry říkají, že pracují za „zoufale nebezpečných okolností“, jedna z nich například uvedla, že je jí „špatně od žaludku“ z rizik, jimž je vystavena.

Analýza zveřejněná v Health Service Journal vyhodnotila data NHS z období od 2014/15 do 2016/17. Z celkového počtu 224 akutních nemocnic, jich nyní 214 (čili 96 procent) nemá zajištěny denní služby v plném rozsahu, zatímco nedostatek personálu v noci postihuje 190 nemocnic (85 procent). Sestry uvádějí, že jsou pravidelně doslova doháněny k slzám, popisují například „ohromující pocit smutku“, když nejsou schopny poskytnout péči pacientům, která jim náleží. „Nejvíce pacientů, které jsem kdy měla na starosti při noční službě, bylo 16. Vím, že jsem je všechny nezkontrolovala a mohu jenom doufat, že jsem nikoho skutečně nepoškodila,“ řekla jedna ze sester z jihovýchodní Anglie. „Bezpečnost je ohrožena každý den, snažíme se to kamuflovat,“ přiznala další.

Byl odhalen i případ, kdy se jedna sestra starala o 24 pacientů. Podstav personálu má za následek, že se pacienti ocitají bez péče, léků a nešťastní příbuzní se dovolávají pomoci. Zkušené sestry říkají: „Tohle jsme ještě nikdy nezažily“.

„Je zřejmé, že o pacienty pečuje příliš málo sester, což je spojeno s vážnými riziky. Máme teď v Británii nejméně 24 tisíc volných sesterských míst a každým dnem je to horší,“ tvrdí Janet Daviesová, šéfka Královské společnosti, která sestry sdružuje.

Nové údaje také ukazují, že zdravotničtí asistenti jsou běžně zaměstnáváni tak, aby sestry nahradili. Výzkum zveřejněný v listopadu ovšem zjistil, že tam, kde sestry nahrazuje méně kvalifikovaný personál, jsou pacienti pětkrát více vystaveni nebezpečí, že v nemocnici zemřou.

Ministerstvo zdravotnictví stesky z nemocnic poněkud zpochybňuje. „Očekáváme, že se všechny složky NHS ujistí, že mají správný personál na správných místech ve správný čas tak, aby poskytoval bezpečnou péči – to je přeci to, proč od května 2010 přibylo do klinik našich zařízení 26 tisíc pracovníků, včetně navíc 11 400 lékařů a přes 11200 dalších sester,“ prohlásila mluvčí ministerstva.

-cik-