Ministr Ludvík se nyní zaměří pouze na univerzitní nemocnice, které jsou přijatelné i pro hnutí ANO. Foto: TC

Ludvík chce získat 460 milionů korun od školství pro univerzitní nemocnice

 

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce prostřednictvím zákona o univerzitních nemocnicích, který připraví namísto původního sporného zákona o neziskových nemocnicích, získat navíc asi 460 milionů korun pro lékařské fakulty. Peníze by měly sloužit ke zvýšení počtu studentů na fakultách. Ludvík to včera řekl novinářům.

 

Ministerstvo původně připravilo zákon o neziskových nemocnicích, který se vznikem univerzitních nemocnic počítal. Kvůli kritice ministrů za ANO předlohu vláda dosud neprojednala.

Ludvík se proto ve čtvrtek dohodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) na tom, že ministerstvo zdravotnictví do zákona zahrne jen univerzitní nemocnice. „Bude z toho zákon o univerzitních nemocnicích,“ uvedl. „Mohly by sloužit k tomu, že budeme schopni přivést z ministerstva školství asi 460 milionů korun navíc, které půjdou přímo do univerzitních nemocnic,“ doplnil Ludvík. Mezi univerzitní nemocnice by zřejmě byla zařazena i Fakultní nemocnice v Motole, kde byl Ludvík před nástupem na ministerstvo ředitelem.

Peníze by nemocnice, v kterých jsou i odborná pracoviště lékařských fakult, měly použít na zvýšení počtu studentů. Ludvík předpokládá, že by pak školy mohly ke studiu medicíny přijmout všechny zájemce, kteří úspěšně udělají přijímací zkoušky. Dnes podle Ludvíka část z nich ke studiu nemůže nastoupit, protože školy na jejich výuku nemají dostatek peněz. Ministerstvo tím chce řešit také problém se stárnutím lékařů, kvůli kterému hrozí to, že bude po roce 2020 chybět 1500 až 2500 doktorů.

-čtk-