Smlouva mezi nemocnicí a Prahou potrvá 20 let s desetiletou opcí. Foto: MZČR

Praha a Bulovka se shodly na nájmu, nemocnice zaplatí 28 milionů

Vedení Prahy se po měsících vyjednávání dohodlo s Nemocnicí Na Bulovce na nové nájemní smlouvě. Nemocnice bude městu platit přes 28 milionů korun, dosud hradila ročně sedm milionů. Znění smlouvy během ledna projedná rada hlavního města. V rozhovoru s ČTK to řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Nemocnice a ministerstvo zdravotnictví, které ji provozuje, jsou s výsledkem jednání spokojené.

Město na základě posudku původně žádalo nájemné 36 milionů korun. Nemocnice ale argumentovala tím, že do areálu investovala 175 milionů, navrhovala nájemné 15 milionů. Obě strany nakonec dospěly ke kompromisu 28 milionů. „Jednání byla velmi náročná, probíhala i mezi svátky, v jedné chvíli to vypadalo velmi nepřehledně, hrozilo ukončení jednání a vedení soudního sporu, ale nakonec jsme vše dovedli do úspěšného konce,“ uvedl radní. Smlouva potrvá 20 let s desetiletou opcí.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) smlouva nemocnici stabilizuje. „A dá jí možnost budoucího rozvoje a dalšího zlepšování péče o pacienty,“ uvedl ministr. Ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská považuje výši nájemného za „rozumný kompromis“. „Důležité také je, že minimálně na pět let jsme debatu o výši nájmu ukončili díky fixaci a pochopitelně bude-li se toto téma někdy v budoucnu znovu otevírat, musí mu předcházet také doložení investovaných prostředků od hlavního města do nemocnice,“ uvedla na dotaz ČTK.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví. Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin areálu nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla asi na 400 milionů korun. Podle radního město v posledních letech do nemocnice investovalo 600 až 700 milionů korun. Další stovky milionů korun investic ještě potřebuje. Ministerstvo předloni poslalo nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun.

Politici už dříve zmínili možnost, že by správu nemocnice převzalo město. Z neoficiálních zdrojů se navíc proslýchalo, že je ve hře i prodej nemocnice. O možném převodu zdravotnických zařízení ze státu na Prahu se mluvilo naposledy za někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). Vedle Bulovky šlo ještě o další tři nemocnice. Z plánu ale sešlo.

-čtk-