Ekonomika šlape, příjmy VZP rostly rychleji, než se očekávalo, její ředitel Zdeněk Kabátek má důvod ke spokojenosti. Foto: Tomáš Cikrt

VZP loni hospodařila s kladným výsledkem 2,6 miliardy korun, oproti plánu narostly příjmy

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni dosáhla kladného výsledku hospodaření 2,6 miliardy korun. To je o více než dvě miliardy více, než kolik předpokládal zdravotně-pojistný plán na rok 2016. Po jednání správní rady VZP to řekl její místopředseda Jiří Skalický (za TOP 09). Důvodem je podle něj mimo jiné dobrý vývoj ekonomiky a vyšší příjmy pojišťovny.

„Výsledek je podstatně lepší než předpokládal zdravotně-pojistný plán,“ uvedl Skalický.

Příjmy pojišťovny, které se očekávaly zhruba 158,8 miliardy korun, podle Skalického byly vyšší a dosáhly 102 procent očekávané částky. Výdaje se naopak s plánem shodují, za celý rok dala pojišťovna na zdravotní služby 152,7 miliardy korun. Na konci roku měla pojišťovna na běžném účtu 3,1 miliardy korun.

Proti zdravotně-pojistnému plánu se ale zvýšily náklady na biologickou léčbu ve specializovaných centrech, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza či hemofilie. Plán předpokládal výdaje 8,45 miliardy korun, podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého budou činit asi 9,12 miliardy korun. Od roku 2012 roční náklady na tuto péči vzrostly o 3,6 miliardy korun.

VZP je největší tuzemskou pojišťovnou, má 5,9 milionu pojištěnců.

-čtk-